Remifemin mobil header kép

Tippek

Mit tehetek a hőhullámok ellen?

A változókor talán legkellemetlenebb tünete a hőhullám. A hirtelen kialakuló hőségérzet általában nem tart túl sokáig, ám akár alig egy-két perc alatt is csatakosra lehet izzadni. A hőhullámok egészen váratlan helyzetekben „támadhatnak”, ezért nem árt, ha lehetőleg felkészülten érnek bennünket. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy könnyebben viselje a hőhullámokat.
Figyeljen a ruhaviseletre!

Viseljen jól szellőző, természetes alapanyagú (vászon, pamut, selyem) ruhákat.

Öltözzön rétegesen!

Öltözzön rétegesen, hogy mindig legyen mit levennie, ha hirtelen kimelegedne.

Kerülje az erős fűszereket!

Kerülje az erős fűszereket (bors, erős paprika). Ha visszafogja ezek fogyasztását, a hőhullámok is várhatóan enyhébbek lesznek.

Fogyasszon kevesebb koffeint!

Igyon kevesebb izgató hatású, koffeines italt (kávé, energiaital) – ezek elhagyása enyhítheti a hőhullámok intenzitását.

Jógázzon, tornázzon!

Jógázzon, tornázzon: megfigyelték, hogy a rendszeresen, hetente legalább háromszor testmozgást végző nőket kevésbé kínozzák a hőhullámok.

Szedjen Remifemint!

Vesse be a cimicifuga gyógynövényt: a cimicifuga, magyar nevén poloskavész gyökeréből készült speciális kivonat – a Remifemin és a Remifemin Plus hatóanyaga – igazoltan képes enyhíteni a változókorral járó testi tüneteket, köztük a hőhullámokat. 

Mit tehetek álmatlanság esetén?

A változókorban jelentkező alvászavar ugyancsak képes megkeseríteni a klimaxos nők mindennapjait. Az el- és átalvási problémák hátterében nem egyszer lelki gondok húzódnak, amelyeken a hormonális változás idején jóval nehezebb úrrá lenni. Íme néhány tipp, ami segíthet legyűrni az alvászavarokat!

Az egészséges alvás nappal kezdődik

Z

Napközben töltsön minél több időt a szabad levegőn: ettől várhatóan jobban fog aludni.

Z

Fejezze be a napját tudatosan, mondjuk egy kellemes beszélgetéssel, finom fürdővel, egy lazító olvasmánnyal vagy zenehallgatással.

Z

Lefekvés előtt kerülje az izgalmakat, már ne foglalkozzon például a munkával kapcsolatos problémákkal.

Z

A késő esti órákban kerülje a megterhelő ételeket, a túlzott alkoholfogyasztást, dohányzást, illetve az izgató hatású italok fogyasztását.

Z
Tanuljon meg és alkalmazzon esténként valamilyen lazító (relaxációs) technikát.
Z

Teremtsen megfelelő körülményeket az alváshoz: legyen csendes és kellően sötét a hálószobája, lefekvés előtt szellőztesse ki alaposan, és figyeljen az ideális hőmérsékletre is (15-18 °C).

Z

Vessen be növényi altatószereket! Általában gyorsan és könnyedén érhetünk el pihentető alvást néhány jól ismert gyógynövény segítségével, mint amilyen például a macskagyökér, a komló vagy a citromfű. A természetes antidepresszánsként ismert orbáncfű szintén jó hatással lehet az alvásra.

Mit-tehetek-álmatlanság-esetén
feher-disz

Tippek a jó hangulatért

Egy olyan társadalomban, ahol a fiatalosság felértékelődni látszik, ott az öregedés szorongást, félelmet válthat ki a nőkből – akár tudatosan, akár csupán tudat alatt –, amennyiben a követendő szépségideálnak csakis a ránctalan bőr és feszes test felel meg.

Nem csoda hát, ha a változókort és a hozzá kapcsolódó testi változásokat negatívan fogadjuk. Nagyon sok nő éppen ezért elutasító, vagy éppen elfojtó magatartást tanúsít ezzel az új életszakasszal szemben. Félnek vonzerejük halványulásától, a környezetük róluk alkotott értékítéletének romlásától, vagy akár nőiességük teljes elveszítésétől. Mindez általában hatással van a lelki jóllétükre, lelki egyensúlyukra is. A változókorban ennek folytán nagyon sok nő szomorú, levert, esetleg ideges, ingerlékeny, illetve szorongva tekint a jövő elé.

A változás nemcsak a testet, hanem a lelket is megviseli

A változókorban bekövetkező hormonális változás nemcsak a testet, hanem a lelket is megviseli. A serdülő lányoknak sem könnyű, amikor a nővé érésükkor szinte ugyanez a folyamat zajlik le a szervezetükben – csak éppen az ellenkező irányban. Egy kamaszlány hisztis-sírós hangulatváltozásait inkább csak megmosolyogjuk, ám ha ugyanezt a műsort egy érett nő adja elő, ő már jóval kevesebb megértésre számíthat a környezetétől. Íme néhány tipp a jó hangulatért a klimax idején (is)!

 

Alakítson ki napirendet!

Alakítson ki napirendet, amit lehetőleg tartson is be. Szabályozott keretek között a hangulata is várhatóan kevésbé fog ingadozni.

Tűzzön ki célokat!

Tűzzön ki nagyobb és kisebb célokat maga elé. Sok nő hajlamos azt képzelni, hogy a klimaxszal véget ér az „élet”, pedig dehogy: még számos feladat áll előttünk, akár a munka, akár a családi élet, sőt az önmegvalósítás területén is.

Keressen új hobbit!

Nincs hobbija? Keressen egy kedvére valót! A gyerekek nem egyszer éppen az anya változókorában „repülnek ki” a családi fészekből: itt az ideje, hogy a hirtelen nyakunkba szakadó rengeteg szabadidőből végre önmagunkra is fordítsunk.

Mozogjon, sportoljon!

Mozogjon, sportoljon: a rendszeres mozgás jót tesz a kedélynek, kiegyensúlyozottabbak leszünk tőle.

Beszélgessen!

Beszéljen gondjairól a szeretteivel: a támogató környezet különösen fontos a változókori lelki tünetek „túléléséhez”.

Az orbáncfű segíthet!

Az orbáncfű segíthet: a „lélek napsugaraként” is emlegetett gyógynövény hangulatjavító hatását már az ókori görögök is ismerték. Hasznos lehet a változókori hangulatingadozások ellen, és az alvásra is jó hatással van.

Weboldalunkon a következő publikációra hivatkozunk:

  • A.-M. Beer et al., Evidence-Based Complimentary and Alternative Medicine. 2013; ID 860602.)

Blogok

Tippek, tanácsok, történetek, amelyek segítségünkre lehetnek a klimaxos tünetek (hőhullám, alvászavar) kezelésében.

Videók

Rövid videók, melyek segíthetnek felismerni a változókorban rejlő szépségeket és segítenek enyhíteni a panaszokat.