Remifemin mobil header kép

Gyakori kérdések

Összegyűjtöttünk néhány jellemző kérdést és hasznos választ a Remifemin készítményekről és a menopauzáról, amit most közreadunk. További információkért érdemes ellátogatni az oldal többi részére is, de ott vagyunk a Facebookon is, ahol szívesen válaszolunk a további kérdésekre is!

REMIFEMIN hasznos információk

MENOPAUZA kisokos

Remifemin hasznos információk

1. Már nagyjából 2 hete szedem a Remifemint, de nem érzek változást. Mennyi idő után várhatok javulást?

Remifemin filmtabletta hatása nem azonnal jelentkezik, a javulás első jelei 2-3 hét után érzékelhetők, ami természetesen egyénenként eltérő lehet. Ezért mindenképpen érdemes hosszabb ideig, több hónapon át folytatni a szedését. Fél év után ajánlott orvoshoz fordulni akkor is, ha a gyógyszer enyhítette a tüneteket, mert a változókorban egyébként előforduló nőgyógyászati betegségek, köztük egyes daganatok miatt indokolt a rendszeres nőgyógyászati kivizsgálás, pl. a hormonszintmérés, valamint a rákszűrés.

2. Érdeklődnék, hogy ha a Remifemin az alvást is segíti, akkor ha reggel is veszek be belőle, nem leszek-e álmos és levert egész nap?

A változókori ösztrogénszint-csökkenés egyebek mellett hőhullámokat, éjszakai izzadást, hangulati ingadozásokat okozhat, amelyek befolyásolhatják az alvás minőségét is. A Remifemin, a benne lévő gyógynövénykivonat hatóanyagainak köszönhetően természetes módon csökkenti a változókori tüneteket, így az alvást is javítja, ám nincs közvetlen altató hatása.

3. Ha pajzsmirigy-túlműködésre gyógyszert szedek, mellette szedhetném a Remifemint is? Hátha segítene az alvásban!

A Remifemin tabletta alkalmazási előírása szerint nem ellenjavallt a más gyógyszerekkel történő egyidejű szedése. A Remifemin alkalmazásának megkezdése előtt azonban javasoljuk, hogy tájékoztassa kezelőorvosát.

4. Lehet napi kétszer 2 db Remifemint szednem? Nem túl sok az?

Amennyiben a 2×1 tabletta hatása nem elegendő, a Remifemin Plus napi adagját a tünetek erősségétről függően akár napi 2×2 tablettára is lehet emelni. A készítménnyel folytatott klinikai vizsgálatok szerint a magasabb dózis mellett sem tapasztaltak több vagy súlyosabb mellékhatást. Amint az emelt terápiás dózissal a tünetek megfelelően enyhülnek, fokozatosan csökkenthető a napi adag az ajánlásban szereplő minimumra, vagyis 2×1 tablettára.

5. Nekem mellrákom volt, nemrég műtöttek, most egy hormonellenes, nem-szteroid gyógyszert kell szednem. Ennek is olyanok a mellékhatásai, mint a klimaxnak, tehát most duplán szenvedek :(( Én is szedhetném a Remifemint? Nem okozna problémát?

A Remifeminben lévő speciális növényi hatóanyag, a Cimicifuga (magyarul poloskavész) egyedülálló, úgynevezett izopropanolos kivonatának bizonyítottan nincs hormonszerű hatása. Egy klinikai vizsgálat, amelyben az Ön által szedett gyógyszer hatóanyagával kezelt pácienseknél nézték meg a Remifemin Plus tünetenyhítő hatását, eredményei szintén megerősítették a Remifemin Plus hatásosságát a gyógyszer okozta változókori tünetek enyhítésében. Továbbá ez a vizsgálat igazolta ennek a növényi gyógyszernek a biztonságosságát is a hormonérzékeny emlőszövet vonatkozásában. Ettől függetlenül javasoljuk, hogy mindenképpen beszéljen kezelőorvosával, mielőtt a daganatellenes terápia mellett bármilyen más gyógyszer szedésébe kezdene!

6. Átestem egy melldaganaton és most ösztrogéncsökkentő gyógyszert kapok és injekciót is… Lehet a Remifemint szednem ilyen esetben? Mert természetesen nem akarok szembemenni a hormonszintcsökkentéssel, de ugye jelentkeztek nálam is a változókori tünetek, ezért gondoltam erre a készítményre is…

A hormonmentes Remifemin és Remifemin Plus készítményekkel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a bennük lévő növényi hatóanyag, a poloskavész speciális, úgynevezett iCR-kivonatának nincs ösztrogénszerű hatása, és nem befolyásolja az ösztrogénszint-csökkentő kezelés hatását sem, miközben a mesterségesen kiváltott klimaxos tüneteket hatékonyan és biztonságosan enyhíti. Fontos azonban, hogy mindenképpen beszéljen kezelőorvosával, mielőtt a daganatellenes terápia mellett bármilyen más gyógyszer szedésébe kezdene!

7. Azt szeretném kérdezni, hogy mikortól és milyen tünetekre lehet a Remifemint használni? Mert én már megvettem, csak még nem mertem elkezdeni szedni, mert nagyon keveset tudok róla. Előre is köszönöm a választ!❤️

A változókori ösztrogénszint-csökkenés miatt különböző testi és lelki tünetek jelentkezhetnek már akár a 40-es évek második felében,  évekkel a menopauza, azaz a legutolsó menstruációs vérzés időpontját megelőzően is. Amint Ön ezeket a tüneteket a mindennapokban kellemetlennek, zavarónak érzi, érdemes ezt a hormonmentes kezelést elkezdenie. A Remifemin, ami csak poloskavész-kivonatot tartalmaz, inkább a testi tünetekre (hőhullám, izzadás stb.) ajánlott, míg a Remifemin Plus – amely a Remifeminnél 50%-kal több poloskavész mellett orbáncfű-kivonatot is tartalmaz – akkor javasolt, ha a testi tünetek kissé erősebbek vagy ha kifejezett lelki tünetek is jelentkeznek.

8. Pajzsmirigy-alulműködésem van, gyógyszert is szedek rá, ajánlanák a Remifemint nekem?

A Remifemin alkalmazási előírásában nem szerepel a gyógyszer szedésének ellenjavallata hipotireózisos páciensek esetében, de javasoljuk, hogy a Remifemin-terápia megkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát.

9. Úgy tudom, hogy akinek zöldhályoga van, annak nem szabad Remifemint szednie. Igaz ez? Milyen egyéb betegség mellett nem szedhető?

Glaukóma esetén nem ellenjavallt a Remifemin szedése, de természetesen a kezelőorvos utasítását maradéktalanul be kell tartani. Amennyiben bármilyen okból tartós gyógyszerszedésre szorul, tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt egy újabb gyógyszer, akár a Remifemin szedését elkezdené. A Remifemin korábbi májbetegség esetén csak fokozott elővigyázatossággal szedhető, májkárosodásra utaló jelek esetén pedig azonnal abba kell hagyni az alkalmazását. Nem szedhető együtt ösztrogénekkel, véralvadásgátló-kezelés mellett pedig rendszeres vérszintellenőrzés szükséges. Akinek volt mellrákja, vagy emiatt kezelés alatt áll, csak orvosi javaslatra szedheti.

10. Antidepresszáns gyógyszerek mellett lehet szedni a Remifemint?

Ilyen gyógyszerek mellett csak az előny/kockázat szigorú mérlegelése mellett szedhető a Remifemin. Mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával!

11. Jól hangzik, amit olvastam a Remifeminről, és tetszett, amit leírtak, mivel én is benne vagyok a klimaxban. Remélem, vidéken is hozzá lehet jutni, és nem drága készítmény! Mennyi ideig kell szedni?

A Remifemin és a Remifemin Plus országszerte recept nélkül megvásárolható a gyógyszertárakban, az ára azonban patikánként eltérő lehet. Vásárlás előtt esetleg érdemes több gyógyszertárban is érdeklődni az aktuális fogyasztói ár felől. A tünetenyhítő hatás nem azonnali, a tünetek erősségétől és az egyéni érzékenységtől függően általában 2-3 hét után jelentkezik, tehát az optimális terápiás hatás eléréséhez érdemes a Remifemint több hónapon át szedni.

12. Már 3 éve szedem a Remifemint, és nagyon jó volt eddig. Az elején beszedtem egy levéllel és pár hónapig tünetmentes voltam hőhullám terén. Aztán az már nem volt elég, így már több mint egy éve folyamatosan szedem. Két hete azonban észrevettem, hogy kezdenek visszatérni a panaszok: nem annyira vészes és kirobbanó hőhullámok, de félek, ez egyre rosszabb lehet...

Ha a tünetek nem enyhülnek vagy fokozódnak, a Remifemin Plus filmtabletta napi dózisát fel lehet emelni napi 2×2 tablettára. Ha mégsem javulna a helyzet, azt javasoljuk, hogy amint lehetséges, keresse fel nőgyógyászát, aki egy állapotfelmérés után tud majd segíteni.

13. Szeretném megkérdezni, hogy a Remifemin Plus tablettát mennyi ideig szabad szedni? Én 1 éve szedem már, napi 2x1-et, de emellett nappal is többször rámtör a melegség, gyengeség, izzadás...

A hormonmentes Remifemin Plus készítmény használatának nincs időbeli korlátozása, így nem szükséges szedési szünetet tartani. Fél év után viszont ajánlott a szakorvosi kontroll, még akkor is, ha a panaszok enyhültek vagy megszűntek, ugyanis változókorban az egyébként előforduló nőgyógyászati betegségek, hormonszintváltozások miatt indokolt a rendszeres nőgyógyászati kivizsgálás, rákszűréssel egybekötve. A készítmény hatásossága egyénenként eltérő lehet, így érdemes a szakorvosi kontroll során átbeszélni a tapasztaltakat is, hogy a kezelőorvos ezek és a vizsgálati eredmények ismeretében megfelelő terápiát tudjon javasolni a továbbiakra.

14. Az orbáncfű fényérzékenységet okoz, hamar leéghet a bőr! Úgy tudom, vérhígító hatása is van! Kérdezném a forgalmazót, így van-e?

A Remifemin Plus egyik összetevője, az orbáncfű valóban okozhat fényérzékenységet, de ez egyénenként eltérő lehet. A készítmény alkalmazása közben elővigyázatosságból kerülni kell az intenzív UV-sugárzást (hosszú napfürdőzés, szolárium vagy fényterápia), különösen ha Önnek ismert fényérzékenysége van. Az orbáncfűnek közvetlenül vérhígító hatása nincsen, de bizonyos vérnyomáscsökkentőkkel, véralvadásgátlókkal való együttes szedése nem ajánlott. Amennyiben ez felmerül Önnél is, javasoljuk a Remifemin tablettát, amely nem tartalmaz orbáncfüvet, és az alkalmazási előírása szerint nem ellenjavallt más gyógyszerekkel való egyidejű szedése sem.

15. Egy éve szedem a Remifemin Plus-t. Nekem nagyon bevált, már nincsenek hőhullámaim, csak nagyon ritkán, havonta 3-4 alkalommal (korábban sűrűn voltak). Szeretném megkérdezni, nyáron is szedhetem-e, mert olvastam a betegtájékoztatóban, hogy napfényérzékenységet okozhat. Viszont a hangulatomra jó hatással van! 🙂

Örülünk, hogy bevált Önnek a Remifemin Plus, és segített rendezni a hőhullámokat. A Remifemin Plus egyik összetevője, az orbáncfű valóban okozhat fényérzékenységet, de ez egyénenként eltérő lehet. A készítmény alkalmazása közben elővigyázatosságból kerülni kell az intenzív UV-sugárzást (hosszú napfürdőzés, szolárium vagy fényterápia), különösen ha Önnek ismert fényérzékenysége van.

16. Azt szeretném kérdezni, lehetséges-e, hogy visszajön a menzesz a Remifemin hatására? 47 éves vagyok, szenvedek a hőhullámoktól, ezért tavaly már szedtem egyszer. A tüneteimre nagyon jó volt, de majdnem három hétig véreztem. Orvosi beavatkozás után rendesen megvolt, de nem mertem újra szedni. Most is ezért nem merem elkezdeni, mert félek bezavar. Szeptember óta kimaradt, és még most sem jött meg, de a hőhullámok jönnek...

A Remifemin Plus készítmény szedése nem befolyásolja a menstruációt. A változókor azonban a menstruációs ciklus rendszertelenné válásával, hosszabb-rövidebb időre való kimaradásával, továbbá a vérzés, illetve az azt kísérő panaszok típusának, illetve erősségének megváltozásával jár. A Remifemin Plus a menstruációt nem befolyásolva a változókor egyéb panaszait képes enyhíteni (hőhullámok, alvászavar, ingerlékenység stb). Szélsőséges esetek rendezésére javasoljuk, hogy konzultáljon nőgyógyászával, aki az Ön állapotának pontos ismeretében tud majd megfelelő terápiát javasolni.

17. Nekem azt mondta az orvos, hogy szedjek 2×2-t. A 2×1 is elég lehet?

A Remifemin Plus készítmény szedése nem befolyásolja a menstruációt. A változókor azonban a menstruációs ciklus rendszertelenné válásával, hosszabb-rövidebb időre való kimaradásával, továbbá a vérzés, illetve az azt kísérő panaszok típusának, illetve erősségének megváltozásával jár. A Remifemin Plus a menstruációt nem befolyásolva a változókor egyéb panaszait képes enyhíteni (hőhullámok, alvászavar, ingerlékenység stb). Szélsőséges esetek rendezésére javasoljuk, hogy konzultáljon nőgyógyászával, aki az Ön állapotának pontos ismeretében tud majd megfelelő terápiát javasolni.

18. Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellett is szedhető a Remifemin?

A Remifemin tabletta alkalmazása nem ellenjavallt más gyógyszerek egyidejű szedése mellett, míg a Remifemin Plus bizonyos vérzés ellenes szerek mellett nem szedhető.  A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek nem tartoznak ezek közé, szedhetők együtt az Ön gyógyszereivel az alkalmazási előírás szerint, de kérjük, egyeztessen a Remifemin Plus szedése előtt kezelőorvosával is.

MENOPAUZA kisokos

1. Mikor kezdődik a változókor?

A változókorba való „belépést” nem lehet konkrét időponthoz kötni, inkább egyfajta átmenetnek tekinthető. A változások lassan kezdődnek, eleinte csaknem észrevétlenül csökkenni kezd a nemi hormonok termelődése. Számos befolyásoló tényezőtől (testsúly, életmód, örökletes tényezők stb.) függően ez a folyamat a 40. és 50. életévek között kezdődik. A változókor kezdetének, vagyis a premenopauzának első jele a menstruációs ciklus rendszertelenné válása. A havi vérzések közti idő lerövidülhet (25 nap alá), vagy akár hosszabbodhat is (35 nap fölé). A premenopauzában esetenként köztivérzések, pecsételő vérzések is előfordulhatnak. Jelentkezhetnek még további, változókorra utaló tünetek is: a hőhullámokon és a hangulatingadozáson kívül fejfájás, mellfeszülés, fokozott vízvisszatartás (ödéma) és szédülés is előfordulhat. 

2. Meddig tart a változókor?

A változókor kezdetéhez hasonlóan annak lefolyása is egyénenként különböző lehet. Az első jelektől a tünetek végleges lecsengéséig egyeseknél csak néhány év telik el, másoknál  azonban akár 10-12 évig is fennállhatnak a panaszok. A változókor időtartama átlagosan 5-7 évre tehető.

3. Mit jelent a menopauza kifejezés?

A menopauza a legutolsó, petefészek-hormonok által vezérelt menstruációs vérzést jelenti. Időpontjának meghatározása csak utólagosan történhet, akkor, ha legalább egy év telt el az utolsóként észlelt havi vérzés óta. A menopauza többnyire az 51. életév környékére tehető, melytől azonban lefelé és felfelé is előfordulhat néhány évnyi eltérés – például dohányosoknál általában hamarabb következik be.

4. Előfordulhat még, hogy terhes leszek a változókorban?

Terhesség egészen a havi vérzés végleges elmaradásáig, vagyis a petefészek működésének teljes leállásáig lehetséges. Még a legutolsó menstruáció, azaz a menopauza előtti időszakban egyre ritkábban bekövetkező peteérések során is bekövetkezhet terhesség. Ilyenkor különösen nehéz megmondani, hogy az utolsóként észlelt vérzés valóban a legutolsó volt-e, ezért ebben az időszakban még mindenképpen tanácsos védekezni az esetleges nem kívánt terhesség ellen.

5. Milyen panaszokat okozhat a változókor?

A lehetséges panaszok egyénenként rendkívül változatosak lehetnek, ami azt jelenti, hogy mind a panaszok jellege, mind azok kezdete, tartama és erőssége minden egyes nő esetében különbségeket mutathat. A hőhullámok, verítékezés, keringési zavarok, fejfájás, súlygyarapodás és alvászavarok már évekkel az utolsó menstruáció előtt jelentkezhetnek, és ugyancsak akár évekig eltarthatnak. A női nemi szervek nyálkahártya-sorvadása (atrófia) azonban általában csak néhány évvel a menopauza után válik fokozatosan észrevehetővé. A hólyaggyengeség tünetei viszonylag kevesebb nőt érintenek. A testi tünetek mellett előfordulhatnak pszichés, illetve ún. pszichoszomatikus elváltozások is (a lelki problémák testi tünetekben való megnyilvánulásai), melyek a testi panaszokra való negatív érzelmi reakciókból, illetve a társadalmi környezet esetleges változásaiból adódhatnak. A lelki problémák leggyakoribb megnyilvánulási formái a nyomott hangulat, depresszió, ok nélküli szomorúság, ingerlékenység, szorongás, az érdeklődés hiánya, a szexuális vágy csökkenése és a fáradékonyság.

6. Mi történik tulajdonképpen a hőhullám kialakulásakor?

A női nemi hormonok közül az ösztrogének a ciklus szabályozásán kívül, egyebek között a test hőszabályozásában is szerepet játszanak. A változókorban a szervezet ösztrogén-termelése minimális szintre esik vissza. Az ösztrogénhiány miatt a köztiagyban található hőszabályzó központ a hozzá befutó adatokból téves következtetéseket von le – így például egy normális hőmérsékletű helyiséget túlfűtöttnek ítél. Ennek következményeként a hőszabályzó központból érkező „utasítás” alapján az erek kitágulnak, hogy a feleslegesnek vélt hőmennyiséget a fokozott vérkeringés segítségével elvezessék. Egyidejűleg erősödik a verejtékezés, amely a pórusokon keresztül a bőr hűtését segíti elő. A szervezet ezen fáradozásainak eredménye a hőhullám és az izzadás, amelyek valójában a testhőmérséklet „normális” szintre való beállítását lennének hivatottak szolgálni. A tüneteket gyakran követi borzongás, fázás.

7. A dundibb nőknél valóban később kezdődik a változókor?

Általában igen. Ösztrogén hormon ugyanis nemcsak a petefészkekben, hanem a zsírszövetben is termelődik, illetve raktározódik, ami az ösztrogénhiány tüneteit hosszabb időn át képes mérsékelni.

Hasznos-infók-a-Remifeminről
feher-disz
8. A dohányosoknál hamarabb kezdődik a változókor?

Igen. A dohányzás következtében a petefészkek akár 7 évvel korábban is elveszíthetik ösztrogéntermelő képességüket. Ez különösen igaz azoknál a nőknél, akik egészen fiatalon kezdtek el dohányozni.

 

9. Milyen panaszok esetén kell felkeresnem a nőgyógyászt?

Amikor a panaszok károsan hatnak a közérzetre és a teljesítőképességre, akkor mindenképpen tanácsos felkeresni a kezelőorvost. Egyes tünetek megszüntetését akár gyógyszeres kezelés nélkül is sikeresen el tudjuk érni. Kulcsszó a táplálkozás és mozgás. Ha ezen szokásaink változtatása nem hozza meg a várt enyhülést, illetve a panaszok komolyan gátolják mindennapi életvitelünket, akkor feltétlenül kérjünk orvosi segítséget. Ilyenkor azonban tájékoztassuk orvosunkat eddigi törekvéseinkről. Mindettől függetlenül: a szokásos betegségmegelőző szűrővizsgálatokon panaszmentesség esetén is rendszeresen részt kell venni.

10. A változókor törvényszerű következménye a hízás?

Különösen a változókor kezdetén sok nő kénytelen szembesülni a mindeddig ismeretlen súlyproblémákkal. A lassú, de egyre fokozódó súlygyarapodásnak egyik oka, hogy az életkor előrehaladásával párhuzamosan csökken a szervezet energiaszükséglete. A nők a menstruáció ritkulásával, majd teljes megszűnésével elveszítik ezt a jelentős “energiafogyasztójukat”. Ezen túlmenően a női szervezetben az aktív izomzat fokozatosan átalakul passzív zsírszövetté. Testünknek tehát az általános életfunkciók egyensúlyban tartásához egyre kevesebb energiára lesz szüksége. Ha az ember ezt az átalakulást nem ellensúlyozza megfelelő mennyiségű mozgással, akkor a hízás szinte elkerülhetetlen, mivel a fel nem használt energia zsírszövet formájában raktározódik. Nők esetében ez a „raktár” előszeretettel helyezkedik el az ún. problémás zónákon, vagyis a csípők, a has és a popsi környékén.

11. A hormonpótló kezeléssel együtt jár a súlygyarapodás?

Tíz nő közül hat tapasztal 2-3 kilónyi súlygyarapodást. Ennek az a magyarázata, hogy a szervezetbe juttatott ösztrogén hatására víz raktározódik el a korábban elvékonyodott, kiszáradt bőrben. A hormonkezelés eredményeként tehát egyfajta szöveti „feltöltődés” jön létre. Ám a nők mintegy fele hormonkezelés nélkül is felszed néhány kilót a változókorban, átlagosan akár hat kilónál is többet… Alapvetően elmondható, hogy minél súlyosabbak a klimaxos tünetek, annál komolyabb a hormonkezelés során tapasztalható súlyprobléma.

12. Változókorban tényleg tanácsos a táplálkozási szokások megváltoztatása?

Igen! Mégpedig érdemes áttérni a zsírszegény, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű, vegyes étrendre. Ez azt jelenti, hogy a táplálékkal naponta legfeljebb 20% zsírt, sok gyümölcsöt, salátát, zsírszegény tejtermékeket, kevés húst, sok halat és teljes értékű gabonaszármazékokat vigyünk be a szervezetbe. Kiemelten fontos, hogy mindennap 1 liter zsírszegény tejet, sovány kefirt vagy joghurtot is fogyasszunk el a csontritkulás megelőzése érdekében. A tejtermékek rendkívül gazdag kalciumforrásként ismertek, ezért kimondottan „csontbarát” tápláléknak tekinthetők. Több zöldségféle (pl. a brokkoli) és a magas kalciumtartalmú ásványvizek ugyancsak hasznos kalciumforrásaink. 

13. Miért van az, hogy az egyik nő szenved a változókortól, a másik pedig szinte észre sem veszi?

Minden egyes nő a maga módján éli meg a változókort. Sokat számítanak a pszichés tényezők, köztük az életkor előrehaladásához való hozzáállás. Felmérések eredményei azt mutatják, hogy tízből mindössze két nő olyan szerencsés, hogy a változókori tünetek elkerülik. Az összes többi nő átmenetileg, vagy hosszabb időn át kénytelen megtapasztalni a változókor testi, illetve lelki tüneteinek enyhébb vagy súlyosabb formáit.

14. Kiknél fordulnak elő gyakrabban lelki problémák a változókorban?

A magabiztosabb nőknél általában kevésbé gyakoriak a változókori panaszok. Egy németországi felmérés eredményei szerint az aktívan dolgozó nők könnyebben vészelik át ezt az időszakot, mint a „csak” háziasszonyok. A panaszokat az is fokozhatja, ha a gyerekek éppen ebben az időben intenek búcsút a szülői háznak. A pszichológiában ez a jelenség „üres fészek” szindrómaként is ismert: a nők sok esetben nem tudják, vagy nem akarják elengedni a gyerekeik kezét, illetve nagyon nehezen tudják feldolgozni az „elvesztésük” miatt érzett fájdalmat. Javaslat: új feladatok vállalása (hivatás, tanulmányok stb.), valamint szabadidős elfoglaltságok (sport, festés, stb.) keresése.

Kérdések-a-menopauzáról
feher-disz
15. Az orvosom hormont akar nekem adni, de én inkább valami természetes szert szeretnék!

Ha a nőgyógyász hormont javasol, de Ön ezt semmiképpen sem szeretné elfogadni, akkor csak egyet tanácsolhatunk: beszélje meg nőgyógyászával, kérdezze meg tőle egészen pontosan, hogy miért éppen ezt a kezelést javasolja. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor a legjobb megoldás a hormonpótló terápia. Ha azonban „csupán” a klimaxos tünetek (pl. hőhullámok, verítékezés) enyhítése a cél, akkor a megfelelően kiválasztott növényi hatóanyagú készítmény is lehet ugyanolyan hatásos, miközben a hormonkezeléshez képest kevésebb kockázatot jelenthet.

16. Kivették az egyik petefészkemet. Akkor most nálam elkezdődik a változókor?

Nem, mert a másik petefészek átveszi a hormontermelést, mivel az agyban lévő központi szabályozó rendszer innetől a megmaradt petefészket fogja arra utasítani, hogy a hormonkiesést megfelelően pótolja. A tapasztalatok szerint azonban ilyen esetekben a meglévő petefészek hamarabb “kimerül”, emiatt korábban bekövetkezik a menopauza

17. Kivették a méhemet. Akkor most nálam elkezdődik a változókor?

Igen ez így van. A méheltávolítás (hiszterektomia), illetve a petefészkek eltávolítása (ovarektomia) a változókori panaszok előrehozását vonja maga után. Ez még akkor is igaz, ha csak a méhet távolítják el, a petefészkek meghagyása mellett. Ilyen esetben ugyanis a petefészkek vérellátása zavart szenved és ennek következtében a természetes menetrendnél hamarabb jelentkezhetnek a klimaxos tünetek. Előfordulnak azonban olyan esetek is, amikor a műtét a változókor természetes lefolyására nincs kihatással.

18. Azt hallottam, hogy a változókori panaszokat csak a hormonpótló kezelés csökkentheti. Igaz ez?

Nem. Nagyon sok nő szerzett már személyes jó tapasztalatokat gyógynövényi hatóanyagú készítményekkel (mint pl. a Cimicifuga racemosa speciális kivonatát tartalmazó Remifemin, vagy annak orbáncfűvel kombinált változata, a Remifemin Plus tabletta) a változókori tünetek kezelése terén. Különösen az utóbbi időben a hormonpótló kezelés kockázatairól nyilvánosságra hozott adatok tükrében fontos, hogy a nők számára elérhető legyen olyan nem hormonális terápiás alternatíva, mely igazoltan hatásos, ugyanakkor szinte kockázatmentes.

19. Igaz-e, hogy a változókorban csökken a szex iránti érdeklődés?

 A szexuális vágy csökkenéséről manapság egyre több nő mer beszélni. Ez nem a csökkenő hormontermelés egyenes következménye, mivel a nemi vágy nem az ösztrogénnel, hanem a tesztoszteronnal, a férfi nemi hormonnal függ össze. A szexuális érdeklődés csökkenése inkább vezethető vissza lelki tényezőkre (pl. ha a nő csökkent értékűnek, kevésbé vonzónak és nőiesnek érzi magát), vagy akár testi okokra, hiszen a fokozódó hüvelyszárazság miatt a közösülés fájdalmassá válhat. Sokat segíthet, ha a problémáról beszélünk nőgyógyásszal, sőt akár pszichológus tanácsát is kikérhetjük. Hasznos ötleteket meríthetünk továbbá a változókor problémáival foglalkozó könyvekből is. Mindenképpen fontos azonban a „kedvetlenségünk” okát a partnerünkkel is megbeszélnünk. Az ő megértő hozzáállása szintén sokat segíthet a helyzeten.

20. Előfordulhatnak ízületi panaszok a változókorban?

Ízületi panaszok gyakran fordulnak elő a változókorban. Sok esetben „reumaként” könyvelik el a tüneteket, holott sok esetben ezek a tünetek is az ösztrogénhiányra vezethetők vissza. A hormonhiány következtében ugyanis túl kevés ízületi folyadék termelődik, emiatt az ízület „kiszárad”. A tünetek leggyakrabban a kéz kisízületeit és a térdízületeket érintik.

21. Okozhat-e hajhullást, vagy kellemetlen szőrösödést a változókor?

A haj, a hónalj-, illetve a szeméremszőrzet ritkulásának, és a női „szakáll” megerősödésének hátterében többnyire a férfi nemi hormonok túlsúlya áll. A változókori ösztrogéntermelés csökkenése miatt ugyanis fölénybe kerülhet a női szervezetben is megtalálható férfi hormon, a tesztoszteron, ami férfias típusú hajhullást, illetve nemkívánatos szőrnövekedést eredményez.

22. Mit tehetek az alvászavaraim ellen?

Az alvászavarok kezelésében érdemes az okok felderítésére törekednünk, ezek lehetnek például az éjszakai hőhullámok, keringési zavarok, fejfájás, illetve lelki problémák, valamint az is, ha az alvás körülményei nem megfelelőek (például kényelmetlen az ágy, zajos, levegőtlen, vagy túlfűtött a hálószoba stb.). Törekedjünk a zavaró körülmények kiiktatására, mert a tartós alváshiány csak tovább rontja az egyébként is meglévő panaszainkat, ami miatt megint csak nem tudunk nyugodtan aludni, vagyis kialakulhat egyfajta „ördögi kör”. Alvászavar esetén a legjobb, ha orvosi segítséget kérünk, hiszen így nem csupán a legmegfelelőbb – akár gyógynövényes – gyógyszeres kezelést kaphatjuk meg, hanem akár további, a probléma megoldását szolgáló tanácsokat is (pl. relaxációs gyakorlatok, táplálkozás stb.).

23. Mit tehetek a hőhullámok és a kellemetlen izzadás ellen?

A hőhullám és a verítékezés az agyban található hőszabályzó központ ösztrogénhiány miatt kialakuló zavarának következménye. Klinikai vizsgálatok eredményei szerint a Cimicifuga racemosa gyógynövény speciális kivonatát tartalmazó gyógyszer a hőhullámokat és a verítékezést már a kezelés 12. hetében 66-66,5%-kal mérsékli a páciensek jelentős hányadában – és mindezt hormonhatás nélkül! Mi magunk is sokat tehetünk azonban a kellemetlen tünetek csökkentése érdekében: igyekezzünk mindenfajta lehetséges provokáló tényezőt minimálisra redukálni. Ide tartozik például a koffein- és a nikotinfogyasztás mérséklése, illetve elhagyása, továbbá az idegességet okozó körülmények, a negatív stressz minél teljesebb kiiktatása.

24. A vizeletcsepegés tipikus jelenség a változókorban?

Az inkontinenciával, vagyis a vizelet akaratlagos visszatartási képességének kisebb-nagyobb mértékű csökkenésével minden harmadik-negyedik nő szembesül változókorban, mert a hormonhiány következtében sorvad az alsó húgyutak nyálkahártyája. A hólyagzáró izomzat ereje szintén csökken, ezért köhögéskor vagy tüsszentéskor, illetve erőlködéskor (pl. nehéz tárgy emelése) a vizeletet könnyen elcseppenhet. Nagyon nagy segítséget jelenthet ilyen esetekben a rendszeres gátizomtorna.

25. Mit tehetek a hangulatingadozás/ingerlékenység/depresszió ellen?

A pszichés tünetek különböző megnyilvánulásai a változókor jól ismert kísérőjelenségei. A többi tünethez hasonlóan, ezek is az ösztrogénhiánnyal magyarázhatók. A szociális környezet és a családi élet változó terheit (munkahelyi gondok, a gyerekek önállósodása, az idős szülők betegsége, ápolása, illetve halála), a partnerkapcsolatban felmerülő eddig ismeretlen problémákat ilyen körülmények között még nehezebb lehet feldolgozni. A hangulatingadozások, illetve a depresszió tüneteinek leküzdésében sokat segíthet az időben elkezdett terápia, például a depresszió ellenes hatásáról évszázadok óta jól ismert orbáncfű-kivonat, amely általában jól tolerálható. Hozzászokás veszélye nélkül, akár hosszabb távon is alkalmazható. 

26. Mit lehet tenni a hüvelyhám, illetve a szeméremtest hámjának szárazsága ellen?

A változókor jellegzetes tünetei között említhetjük a nyálkahártyák (szem, száj), valamint a hámszövetek  szárazságát, így a hüvelyszárazságot is. Enyhébb panaszok esetén a nemi aktus megkönnyítésére használhatunk akár vizes bázisú síkosító gélt is. A kiszáradt hám állapotának tartós javulását azonban csak célzott kezelésektől remélhetjük. A helyileg ható hormonális kúpok vagy kenőcsök alkalmazásáról mindenképpen kérjük ki nőgyógyászunk véleményét. A hormonmentes, hialuronsavat és gyógynövényi összetevőket tartalmazó Cikatridina hüvelykúp és a Cikatridina kenőcs nedvességgel tölti fel a kiszáradt szöveteket, javítja azok tónusát, tápanyag-ellátását és rugalmasságát. A kúpot belsőleg, a kenőcsöt pedig külsőleg, a szeméremtest hámjának regenerálására használhatjuk. A szappanok és tusfürdők helyett az intim zóna tisztán tartására használjunk inkább speciális, kevésbé agresszív készítményt, ún. intim gélt, melyet befejezésül mindig alaposan öblítsünk le. Érdemes fokozott figyelmet fordítani a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra: különösen fontos a megfelelő mennyiségű A-, B- (B1, B2, B3, B6 és B12), C- és E-vitamin, valamint a cink, a magnézium és a vas bevitele.

Változókor blog

Változókor-blog

Változókorú nők történetei az életről, klimaxról, a tünetekről. Kattints és olvass tovább.

A szépség múlandó

Én nem félek a változástól!

A tükörből egy érett, és elégedett nő nézett vissza rám, s akkor megtörtént a csoda…

Sári klimaxblogja

Sári klimaxblogja

Alvászavar? Hőhullámok? Labilis hangulat? Ne aggódj, a változókorban ez mindenkivel megtörténhet. Olvasd el Sári heti blogbejegyzéseit.