Remifemin mobil header kép

Zsuzsa bejegyzése: Elfogadni a helyzetet…

Tamara boldogság naplója
feher-disz

Higgyétek el, nekem sem volt könnyű. Sőt, kifejezetten sokkolt, amikor felfogtam, hogy ami bekövetkezett, azon alapjaiban már nem lehet változtatni. Nyilván, ha csak rajtam múlik, be sem következik, és gondolom, hozzám hasonlóan sokan ugyanígy éreztek, éreznek. De nem mi döntöttünk így: a klimax előbb vagy utóbb, de mindannyiunkat utolér.

Kezdetben tehát nekem is nehéz volt. Éppen 45 éves múltam, amikor rám törtek az első hőhullámok. Még alig voltak panaszaim, de máris rettegtem, hogy nemsokára pokollá fog válni az életem, mert úgyis hőhullámok, izzadás, hangulatingadozás és alvászavarok keserítik meg minden egyes napomat. Időbe telt, mire rájöttem, hogy ennyire ezért nem tragikus a helyzet. Csak hát az ember lánya fél a változástól, mindössze amiatt, mert nem tudja pontosan, mi vár rá a jövőben. Ezért is érdemes minél tájékozottabbnak lennünk, és a lehető legtöbbet megtudnunk a változókorról.

Az információk tárháza mondhatni végtelen, amióta bárki hozzáférhet az internethez és szinte mindannyiunknak van már okostelefonja is. Az ismeretszerzés lehetősége tehát a lábunk előtt hever, mindössze le kell hajolnunk érte, azaz vennünk a fáradságot és tájékozódni.

Pontosan így jöttem rá én is, hogy ugyan a klimax valóban számos kellemetlenséggel jár együtt, ám ez korántsem jelenti azt, hogy ne lenne lehetőségünk rá, hogy enyhítsük a panaszokat. A klimaxbogyóm például a benne lévő speciális poloskavész-kivonattal a változókori testi panaszokat, így a hőhullámokat és az izzadást képes csillapítani, míg másik komponense, az orbáncfűkivonat a lelki gondokat segít enyhíteni, és még az alvásra is jó hatással van.

Azt azonban senki ne gondolja, hogy egyetlen pirulával máris minden változókori gondja megoldódik. Nagyon sokat számít az is, hogyan állunk hozzá az adott helyzethez: ráadásul itt olyan helyzetről van szó, amit nem lehet meg-nem-történtté tenni, hanem immár kénytelen vagyunk együtt élni vele.

Két választásod van: beletörődsz és szenvedsz, vagy pedig úgy döntesz, hogy mindent megteszel azért, hogy az új feltételek között is a lehető legjobban érzed magad.

A testi jóllétedért például mozogj, sportolj rendszeresen, egyúttal figyelj oda az étkezésedre is. A cigi vagy az alkohol senkinek nem tesz jót, a mi korunkban pedig már a kifejezetten az ellenségeink: számolj hát le a rossz, önpusztító szokásaiddal! Sőt, ne csak a testedért, hanem a lelkedért is tégy meg mindent: legyen hobbid, vagy legalábbis egy olyan tevékenység, amelyet szívesen végzel, és ami kikapcsol a hétköznapokból – ez lehet főzés, kézimunka, barkácsolás, bármi. Ne szigetelődj el: legyen társaságod, csatlakozhatsz például egy természetjáró klubhoz, vagy olyan internetes csoportokhoz, akik nemcsak a virtuális térben, hanem a valóságban is rendszeresen tartanak „csetbulikat”.

A lényeg az, hogy felismerd: igenis van akcióköröd, és igenis tehetsz azért, hogy a mindennapokban a lehető legjobban érezd magad a bőrödben. Ne keseredj el, és ne ess abba a hibába, hogy elhiszed: ha valami megváltoztathatatlan, az csakis elviselhetetlen és rossz lehet. Törekedj inkább arra, hogy Te magad tudatosan alakíthasd legalább a saját mikrokörülményeidet úgy, ahogyan az a számodra a legjobb.

Vedd fel a kesztyűt mert ezentúl is jogod van jól érezni magadat – változókorúként is!

Sári bejegyzése: Óraátállítás vs. változókori alvászavar

Tamara boldogság naplója
feher-disz

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akit valamelyest megvisel az évente kétszeri óraátállítás, mert ilyenkor egy ideig rosszabbul alszom éjjel.

Az őszi mutatótologatás még hagyján, mert annak legalább van valami „haszna”, elvégre egy órával tovább alhatunk – mármint ha normál munkarendben dolgozik az ember. Mert például aki éjszakás, arra olyankor egy órával hosszabb munkaidő vár… ☹

Az elmúlt hétvégén viszont a többség „visszaadta” azt az egy órát, amit ősszel nyertünk, hiszen a szombatról vasárnapra virradó éjjelen ennyivel kevesebbet alhattunk. Az átállítgatást persze mindig hétvégére időzítik, mert így máris van rá egy teljes napunk, hogy hozzászokjunk az új rendszerhez. Holott röpke 24 óra alatt a szervezet aligha lesz képes maradéktalanul alkalmazkodni.

A belső, biológiai óránkat, vagy elegánsabban: a cirkadián ritmusunkat ugyanis nem ennyire könnyű átprogramoznunk. Vannak, akiknek egy hét is kevés ahhoz, hogy feldolgozzák a mindössze egyórás időeltolódást. Így amíg ez nem valósul meg, addig ők reggelenként fáradtan kelnek, este pedig minden igyekezetük ellenére képtelenek a „kívánt” időben elaludni.

Az én koromban ráadásul óraátállítás se kell hozzá, hogy rosszul aludjon az ember lánya, hiszen a változókori hormoningadozások az alvásciklust is gyakran összezavarják. Nem véletlen, hogy a klimaxos tünetek felsorolásakor a hőhullámok, az izzadás és a hangulati zavarok után rögtön az alvásproblémákat szokás megemlíteni.

 

Egyébként pontosan a most felsorolt négyféle panaszra szedem a klimaxbogyót, aminek a poloskavészkivonat-tartalma a változókori testi tüneteket, így a hőhullámokat és a fokozott verejtékezést képes csillapítani, a benne lévő orbáncfűkivonat pedig a lelki nehézségeken, így a hangulatingadozásokon segít úrrá lenni – és ráadásként az alvásra is jó hatással van.

Talán ennek is köszönhetem, hogy bár az átállás a téliről a nyári időszámításra (és viszont) a számomra sem teljesen zökkenőmentes, mégis, általában 2-3 nap alatt túl szoktam jutni a nehezén.

Őszintén bízom benne, hogy idén sem lesz ez másként, és – hála a klimaxbogyómnak! – nemsokára megint ugyanolyan jól fogok aludni, mint az óraátállítást megelőző időszakban. 😊

Végezetül feltennék egy kérdést: Ti hogyan viselitek az óraátállítást? Írjátok meg kommentben!

Klaudia bejegyzése: Nekem való: „flexitáriánus” étrend!

Tamara boldogság naplója
feher-disz

Hallottatok már a flexitáriánus étrendről? Én még csak most ismerkedem vele, de máris nagyon tetszik.

Tudjátok, még januárban csatlakoztam a „veganuary” kezdeményezéshez, azaz egy teljes hónapig vegán módon étkeztem. A kihívást sikereresen teljesítettem, ám amint véget ért a vegán hónap, szinte rávetettem magam a vajra, a tojásra, a halra, a csirkehúsra… Volt is némi lelkiismeret-furdalásom emiatt…

De persze azzal is pontosan tisztában vagyok, hogy az emberi szervezetnek mindenféle tápanyagra, így bizonyos mennyiségű állati eredetű fehérjére is szüksége van. Elegendő vashoz például elsősorban a húsból, sőt kifejezeten a vörös húsokból tudunk hozzájutni – emiatt is hajlamosak a vegetáriánusok a vashiányra…!

A dilemmámnak végül az vetett véget, hogy a kezembe akadt egy cikk a flexitáriánus étrendről, amelynek az a lényege, hogy ugyan igyekszünk csökkenteni az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, teljesen mégsem zárjuk ki ezeket az értrendünkből.

Maga a „flexitáriánus” szóösszetétel a vegetáriánus és a flexibilis (rugalmas!) szavak összekapcsolásából jött létre. A flexitáriánus étrendben hangsúlyosabban vannak jelen a növényi alapanyagok, ugyanakkor a hús-, hal-, tejtermék- és tojásfogyasztás is rugalmasan beleilleszthető, még ha csekélyebb mértékben is.

 

A jól összeállított, kiegyensúlyozott flexitáriánus étrend ugyanakkor hozzájárulhat a testsúly optimalizálásához, valamint a szív- és érrendszeri-, egyes daganatos betegségek, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Arról nem is szólva, hogy ha ebben a szellemben étkezünk, mégis csak teszünk valamit a bolygó ökoszisztémájáért azáltal, hogy lényegesen kevesebb húst fogyasztunk.

Nekem külön tetszik, hogy a flexitáriánusság sokkal inkább életmód, mintsem diéta. Nem arra fókuszál, hogy mit vonjunk meg magunktól, helyette arra ösztönöz, hogy miből együnk többet. Főként zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat, valamint olajos magvakat ajánlott fogyasztanunk, kerülni kell viszont a készételeket, a feldolgozott élelmiszereket, illetve mindazt, ami hozzáadott cukrot tartalmaz. Az is fontos, hogy az étrend ugyanakkor biztosítsa a szervezet számára szükséges összes tápanyagot.

Nekem teljesen úgy tűnik, mintha ezt az étrendet kifejezetten nekünk, változókorú nőknek találták volna ki! A mi életkorunkban amúgy is szinte elvárás az étrend megreformálása, máskülönben nagyon könnyen felkúsznak ránk a nem kívánt plusz kilók. Márpedig az elhízás és az egészségtelen étkezés nyomán könnyebben alakulhat ki a 2-es típusú cukorbetegség, aminek megelőzésére szintén ajánlják a flexitáriánus étrendet. Azt se felejtsük el, hogy ahogyan csökken a szervezetünkben az ösztrogén hormon, úgy válunk inkább kiszolgáltatottá a szív- és érrendszeri betegségeknek is, ami ellen kifejezetten jót tesz, ha mérsékeljük a húsfogyasztást.

A hőhullámokra és egyéb klimaxos panaszokra persze ez a diéta sem gyógyír. Arra viszont szerencsére itt van nekem a remek, hormonmentes klimaxbogyóm…! 😉

Klaudia bejegyzése: A legszebb nőnap

Egy régi nőnap jutott eszembe ma, úgy tizenkét-tizenhárom éves koromból. Az iskolában a fiúk minden évben megköszöntötték a lányokat március 8-án, és még csak nem is az akkori „úttörősdi” jegyében, központi utasításra, hanem teljesen önkéntesen: összeadták a pénzt, és abból virágot vettek nekünk nőnapra.

Az énektermi óránk előtt csempészték a padunkra a meglepetést, így Szendrei Tibi, akibe egyébként minden lány egy kicsit szerelmes volt, odaülhetett a zongorához, hogy eljátssza nekünk a Für Elise-t. Megható pillanat volt, amiről én már akkor tudtam, hogy soha nem fogom elfelejteni.

Emlékszem, milyen büszkén hordoztuk magunkkal egész nap a suliban azt a nedves papírzsebkendőbe csomagolt szárú kis virágot, élő bizonyítékaként annak, hogy igen, mi is NŐK vagyunk. Éppen csak serdülő lányokként először éltük át ezt az érzést.

Azt hiszem, ez volt életem legszebb nőnapja.

Azóta persze tudom, hogy a nőnap ennél sokkal többről, leginkább a női munka megbecsüléséről szól, de valahol a lelke mélyén minden nő – engem is beleszámítva – úgy éli meg ezt a napot, hogy ilyenkor magát a nőiséget is ünnepeljük. A nőiséget, ami örök: legyél akár kamaszlány, akár felnőtt nő, akár dédnagymama. Mert nőnek lenni jó.

Boldog nőnapot mindenkinek! <3

Tamara bejegyzése: Írj boldogságnaplót!

Tamara boldogság naplója
feher-disz

Elismerem, nehéz meglátni a szépet a mindennapokban, amikor a média egyre csak zúdítja ránk a rettenetes híreket. Persze a struccpolitika sem megoldás, mármint ha az ember tudomást sem vesz a körülötte zajló eseményekről. Elvégre itt élünk, ezen a Földön, valamennyire illik tisztában lennünk a világ dolgaival. Ám akit nap mint nap kizárólag negatív információk érnek, annak aligha könnyű derűlátónak maradnia.

Rám amúgy is jellemző, hogy bármi történjék, mindig a legrosszabb végkifejletre készülök fel. Ez amúgy nem pesszimizmus, inkább afféle pszichológiai „önvédelem”, elvégre így mindig van némi esély rá, hogy végül kellemesen csalódjak – már amennyiben tényleg nem a legrosszabb forgatókönyv valósul meg. A barátnőim közül Cili és Sári ezzel szemben az orbáncfűre esküszik, amit egyébként én is szedek, elvégre a klimaxbogyónknak ez a gyógynövény az egyik fontos komponense. Az orbáncfű ugyanis a lélek napsugara, egy természetes antidepresszáns, amelyet már az ókorban is alkalmazták búskomorság, melankólia, vagyis enyhe depresszió ellen.

Klaudia barátnőnknek viszont van még egy titkos trükkje: ő „boldogságnaplót” vezet, amiben mindennap leírja, milyen pozitív dolgok történtek vele aznap. Elmondása szerint ez a módszer segít meglátnia az „élet napos oldalát” még a legsötétebb időkben is. Olykor egészen hosszú listát tud írni, de olyan is előfordult már, hogy úgy kellett kutatnia az emlékei között, hogy valami icipici, de mégis kellemes dolgot lejegyezhessen aznapra, még ha csak annyit, hogy „Ma szépen sütött a nap” vagy „Az a mogorva buszsofőr ma előre köszönt nekem.” Esténként, miután leírta a nap pozitív élményeit, máris szebbnek látja a világot, és ebben a tudatban hajtja álomra a fejét.

Arra gondoltam, kipróbálom Klaudia „terápiáját”, így immár egy hónapja magam is vezetem az én Boldogságnaplómat. Tegnap átolvastam az eddigi feljegyzéseimet. Nyilván nem minden napom alakult tökéletesen, a naplómból viszont csak a pozitív történések, érzések köszöntek vissza. Miközben olvasgattam, azon kaptam magam, hogy egyre csak mosolygok, ahogy felidézem magamban a kellemes emlékeket. Nem is volt kérdéses többé, hogy az élet igenis szép!

Próbáljátok ki ti is: írjatok Boldogságnaplót!     

Zsuzsa bejegyzése: Váratlan Valentin-nap

Tudjátok, a foglalkozásom szerint coach vagyok, de nemcsak másoknak adok ám „okos” tanácsokat, hanem a saját életemet is igyekszem minél tudatosabban élni. Az elfogadásról sem csak beszélek, hanem magam is naponta gyakorlom – példádul a saját házasságomban. A férjemmel alapvetően hasonlóan vélekedünk a világról, de azért akad pár kérdés, amihez mi is különbözően állunk hozzá. Nem gondolom, hogy mindenáron meg kellene változtatnom őt, mint ahogy én sem örülnék, ha Laci próbálna engem átnevelni. Az együtt töltött 30 évünk alatt megtanultuk, hogy a másiknak is lehetnek furcsa szokásai, sőt rigolyái.

Laci például világ életében rögeszmésen tiltakozott a Valentin-nap ellen. Tudom, rajta kívül számos férfinak szent meggyőződése, hogy a „szerelmesek napja” egyedül arra jó, hogy valamilyen ürüggyel megint pénzt lehessen költeni, a virágárusok és ajándékboltosok nagy örömére.

Természetesen én is kifejtettem az álláspontomat, mely szerint igenis szükség van az ünnepekre és a különleges alkalmakra, főképp ilyenkor télen, amikor a karácsony már bőven a hátunk mögött van, míg a húsvétra még heteket kell várnunk. Egy-egy ilyen beiktatott aprócska ünnep színt hoz a szürke hétköznapokba, megmelengeti a szívet, ráadásul minden nőt boldoggá tesz, ha azt érzi, hogy szeretik…

Laci erre azzal vágott vissza, hogy régen rossz, ha csak abból érzem a szeretetét, hogy ajándékokat kapok tőle, mert ezzel az erővel mindennap hozhatná nekem a szál virágot vagy a doboz desszertet.

Ekkor már mindketten nevettünk, elvégre ez a kijelentése valóban felért egy egész évre érvényes szerelmi vallomással. Jó ideig nem is került terítékre a Valentin-téma – egészen a tavalyi február 14-éig, amikor is legnagyobb meglepetésemre Laci egy szál tűzpiros rózsával jött haza.

– Történt valami…? – kérdeztem gyanakodva, megpillantva kezében a virágot.

– Jaj, ugyan már, hát ezt hoztam neked Valentin-napra, azt hittem örülni fogsz neki… – magyarázkodott Laci, ám közben egyáltalán nem nézett a szemembe.

– Ejnye, csak nem összetörted az autót és nem mered bevallani…? – szegeztem neki a kérdést kíméletlenül.

A férjem itt feladta, és nagyot sóhajtva bevallotta, hogy egyszerűen csak akart inni a munkahelyén az automatából egy kávét, de nem volt nála aprópénz, ezért kénytelen volt egy nagyobb címletet elváltani – méghozzá úgy, hogy beugrott a virágárushoz, ahol vett egy szál virágot.

Annyira de annyira kellett nevetnem ezen a történeten! Hát mégis csak ismerem annyira jól a férjemet, hogy tudjam, nem fog ő csak úgy egyik napról a másikra kibújni a bőréből. Ezzel együtt nagyon örültem a virágnak, és még hónapok múltán is emlegettem, hogy milyen kedves gesztus volt tőle, hogy ha csak a pénzváltás ürügyén, de mégis csak hozott nekem valamit a szerelmesek napján.

Természetesen az idei Valentin-napon megint csak nem vártam semmit Lacitól. Ám ő február 14-én mégis ajándéknak tűnő csomagocskával állított haza. Biztos voltam benne, hogy ez megint csak valami vicc lesz.

– Nahát, megint kávét akartál inni és nem volt nálad aprópénz…? – idéztem fel nevetve a tavalyi esetet.

– Dehogy! Ezt most tényleg Valentin-napra kapod tőlem – nyújtotta felém Laci a csomagot, és ezúttal teljesen őszintének tűnt. A doboz pedig, mint kiderült, a kedvenc parfümömet rejtette.

Azt hittem, rögtön elolvadok a meghatottságtól…!

Tudjátok, én szinte naponta próbálom tartani a lelket a velem egykorú nőkben, és igyekszem nekik segíteni, hogy képesek legyenek elfogadni a klimaxszal járó sokféle testi és lelki átalakulást. És persze meg kell tanulnunk elfogadni mindazokat a változásokat is, amelyeket az élet tartogat számukra ebben az időszakban. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy akár az én házasságomban is be tud következni olyan pillanat, amikor kénytelen leszek újraértelmezni mindazt, amit a tulajdon férjemről gondoltam 30 éven át, és amit mindeddig megváltoztathatatlannak hittem… 

Boldog Valentin-napot mindenkinek!

Sári bejegyzése: Hosszú még a tél, de segít a „Hygge”!

Addig keseregtem a barátnőimnek, hogy mennyire elegem van a télből, hogy kitaláltuk, hétvégén „csajos” délutánt tartunk, hátha attól feltöltődünk mindannyian. Cilinél jöttünk össze, aki előre közölte, hogy a „Hygge” jegyében fogjuk felmelegíteni a szívünket, mert szerinte ettől újult erővel tudjuk majd belevetni magunkat a hétköznapokba, és máris könnyebb lesz kitartanunk tavaszig.

Mondtam Cilinek, hogy annyira irigylem őt az állandó derűlátásáért… Bár tudnám, honnan meríti ezt az örök optimizmust. Ő azt állítja, hogy a klimaxbogyó segít neki, elvégre az nemcsak a változókori hőhullámok és izzadás ellen hasznos poloskavész-kivonatot tartalmazza, hanem orbáncfüvet is, amely a lélek napsugara, vagyis természetes antidepresszáns. Node én is ugyanezt a klimaxbogyót szedem, mint ahogy a többiek is a csapatban mindannyian, engem mégis egyre jobban elkeserít a mostani soha véget érni nem akaró tél és hideg…! Cili ekkor hozakodott elő ezzel a Hygge-dologgal, amiről bevallom, mindeddig nem igazán tudtam, mi fán terem. De legalább most utánanéztem.

Mint megtudtam, a „Hygge” dán jellegzetesség. Közismert, hogy Dánia évek óta a világ legboldogabb országának számít – annak ellenére, hogy alig süt rájuk a nap, és még nyáron, a legmelegebb napon is legfeljebb 20 fokig megy fel a hőmérséklet. Saját bevallásuk szerint a boldogságuk titka nem más, mint a Hygge, amit pontosan lehetetlen lefordítani, mivel nem egyetlen dolgot jelent, sokkal inkább hangulatokat vagy még inkább egyfajta életérzést. Beletartozik például a lélek nyugalma, a meghittség, az élet egyszerű örömeinek élvezete, a megnyugtató környezet, sőt az általános jóllét. De fontos része a társas együttlét, a közös evés-ivás, a kényelmes öltözködés, az otthon melege vagy az ünnepek szeretete is. A Hygge egyben „módszer” is arra, hogyan hozzuk ki a legtöbbet abból, amiből sok van: a mindennapokból. Akár minden egyes napunkat ünnepnappá varázsolhatjuk, ha megtanuljuk tudatosan megélni a jó dolgokat – ami lehet akár egy közös főzés a családdal, kávézás a barátokkal, vagy akár magányosan: egy jó könyv mellett, pihe-puha plédbe burkolózva a meleg kályha mellett. Vagyis bármi, ami boldogságot, nyugalmat és harmóniát visz az életünkbe – legyen az csupán egy meleg, vidám színekben pompázó bolyhos téli pulóver…

Nem akartam üres kézzel beállítani Cilihez, ezért útközben betértem egy afféle „mindenes” kis üzletbe, amelyik éppen a karácsonyi kiegészítőkből felhalmozott készleteinek maradékától próbált megszabadulni, méghozzá hihetetlen leértékelésekkel. Azonnal vettem az aznapi alkalomra egy fényfüzért féláron, továbbá néhány illatos karácsonyi gyertyát, ünnepi fahéjas-mézeskalácsos teakeveréket, valamint minden barátnőmnek egy-egy pár vicces, rénszarvasos zoknit.

A Hygge-délutánunk természetesen remekül sikerült. Kellemes melegben, halk zene mellett a frissen beszerzett hangulatos fényfüzérem alatt társasjátékoztunk, miközben Cili reform-mézeskalácsát ropogtattuk (ő állítja, hogy ez nem hizlal „annyira”, én pedig boldogan hiszek neki! ), és bögreszám ittunk a finom, meleg teát.

Így persze máris nem tűnik olyan rémesnek ez a mostani hosszú tél! <3

Cili bejegyzése: Kampányszerű, tavaszi diéta…

Aki ismer, az tudja, hogy nem igazán vagyok híve a drasztikus diétáknak, sokkal inkább támogatom az úgynevezett életmódváltást. Végül is ennek jegyében – és bevallottan a klimaxra való tekintettel! – már vagy két éve alaposan meg is reformáltam az étkezésemet. Ma már szinte egyáltalán nem eszem feldolgozott élelmiszereket, készételt meg főleg nem, ellenben annál több zöldség és gyümölcs kerül a tányéromra. Kenyérből és tésztából is kizárólag a teljes kiőrlésűt engedem be a háztartásomba. Hetente kijárok a piacra, és a főzéshez szükséges nyersanyagok közül amit csak lehet, őstermelőktől veszek meg. Mert csak azt az ételt tartom „valódinak”, amit én magam főztem vagy sütöttem itthon, a saját konyhámban.

És pontosan ez a bökkenő. Egyvalamiről ugyanis soha nem tudtam lemondani, méghozzá a saját készítésű süteményeimről. Valószínűleg sikerült valamit alaposan félreprogramoznom az agyamban, mert egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy ha én készítek el egy finomságot itthon, az akár „árthat” is, mármint az alakomnak. Igyekszem persze trükközni a hozzávalókkal és cukor helyett például édesítőt használni – ami egy tiramisunál még működik is, node egy kuglófnak mégis mitől legyen finom barna külső „héja”, ha nem teszem bele éppen azt az egyetlen létező összetevőt, amely képes a karamellizálódásra…? Vagy ki látott már olyan dobostortát, amiről éppen a kemény „dob” hiányzik? (Mielőtt kommentben helyretennétek: természetesen én is tudom, hogy ez a torta az őt megalkotó cukrász után kapta a Dobos nevet, de attól még boldog-boldog boldogtalan – így én is! – egyszerűen csak „dobnak” hívja a kemény karamellréteget a tetején! 😀 )

Ja, hogy akkor soha többé ne akarjak kuglófot vagy dobostortát enni…? Hát ez az, amire én egyszerűen képtelen vagyok. Rám sajnos tökéletesen igaz a vicces mondás, hogy „mindössze két dolgot szeretnék az életben csinálni: enni és fogyni!” – pedig ez a kettő aligha fog menni egyszerre.

Márpedig én a nyárra igenis szeretnék belefogyni a kedvenc holmijaimba! Vagyis valamit mégis csak tennem kell.

Kénytelen voltam hát feladni az elveimet, hogy az elegánsan csengő „életmódváltás” helyett mégis csak kampányszerű, átmeneti diétázást válasszam – pedig pontosan tudom, hogy a súlyfölösleg, amit ennek köszönhetően le fogok adni (már ha sikerül), szinte azonnal vissza is kúszik rám, amint újra „rendesen” enni kezdek…

De ha egyszer ismerem magam: kizárt, hogy képes lennék örökre megtagadni a süteményeimet! Három hónapig viszont biztosan kibírom, hogy nemet mondjak rájuk. Ugyanis eldöntöttem, hogy mától számított a három hónapon át teljesen kiiktatom a sütiket és egyáltalán a cukrot az étkezésemből. Végletesen – azonban nem véglegesen!

Hogy az „eredmény” is csak átmeneti lesz, azzal – amint fentebb is írtam – tökéletesen tisztában vagyok. Ellenben hordani akarom a tavalyi nyári ruháimat, és innentől bárki bármit mond, nekem ezért igenis megéri!

És most jöhetnek a kommentek… 

Zsuzsa bejegyzése: Nagymamának lenni – régen és most

A hétvégén meglátogattak a lányomék, akik természetesen hozták magukkal a hat hónapos unokámat is. Imádom azt a csöppséget! Igaz, amikor megtudtam, hogy Kati lányom gyereket vár, én tehát nagymama leszek, hirtelen azt hittem, vége a világnak. A „nagymama” szóról valahogy azonnal egy öreg néni képe jelent meg előttem. Pedig hol vagyok én még attól…?!

Idő kellett, míg megbarátkoztam a gondolattal, hogy „nagyi” leszek, de aztán amikor először a kezembe foghattam a kisunokámat, az volt eddigi életem egyik legcsodálatosabb pillanata.

Miután véget ért a vasárnapi ebéd, régi családi fotókat kezdtünk nézegetni. Az egyiken a lányomat és magamat láttam viszont, harminc évvel korábban. A fotón az ölemben tartom a pici Katit, és ott áll mellettünk boldog nagymamaként az én anyukám. Furcsa volt látni, mert ő tényleg igazi „nagymamásan” nézett ki már akkoriban, holott ugyanúgy ötvenpár éves volt akkor, mint én vagyok most. Anyum a fotón otthonkát viselt, az ősz tincseit pedig fejkendővel takarta el. Éppen úgy nézett ki, mint minden „rendes” háztartásbeli asszony a vidéki kisvárosban, ahol felnőttem. Neki az volt a természetes, hogy nem jár el dolgozni, nem sminkeli magát, sőt fodrászhoz sem frizurát csináltatni ment néhanapján, hanem egyszerűen csak hajat vágatni.

Akkoriban egy nagymama már tényleg „néni” volt. Ma viszont az én korosztályom még bőven aktív a munkájában, sokan most érik el a karrierjük csúcsát vagy kezdenek valami teljesen új vállalkozásba. Havonta járunk fodrászhoz, hogy gondosan befestessük őszülő tincseinket. Kozmetikai kezeléseket vállalunk be, sokunk még plasztikai beavatkozásoknak is aláveti magát. Adunk a külsőnkre, igyekszünk csinosan öltözködni és szinte mindannyian kísérletezünk különféle diétákkal. De nemcsak a megjelenésünk fontos a számunkra, hanem jóval egészségtudatosabban is élünk, mint anyáink, nagyanyáink éltek.

Tisztán emlékszem, akkoriban anyukám sokat szidta a hőhullámokat, de sem merült, hogy ez ellen bármit is lehetne tenni. Igaz, akkoriban még nem is nagyon volt más lehetőségük a nőknek, mintsem összeszorított foggal tűrni, és kivárni, hogy végre elmúljon az a pár év, amit a változókori panaszok uralnak.

Ma már ez is másképp van, hiszen a klimax tüneteinek enyhítésére immár számos alternatíva áll rendelkezésünkre – a hormonterápiától a fitoösztrogéneken át a gyógynövényes kezelési lehetőségekig. Én természetesen az utóbbinak vagyok a híve, ezért is szedem ezt a poloskavész-orbáncfű kombinációját tartalmazó „klimaxbogyót” – amely számomra hormonmentesen is jelentősen képes megkönnyíteni a változókori mindennapokat.

Tamara bejegyzése: A változókori alvászavar nem játék!

Soha nem voltam hétalvó típus, de mostanában valahogy egyre rosszabbul és egyre kevesebbet tudtam aludni. Ami nem is csoda, hiszen a lányom nyolcadikos, vagyis éppen nyakig vagyunk a középiskolai felvételiben. Tudom, hogy Rita is izgul, de velem ellentétben ő éjszaka úgy alszik, mint a tej. Szerintem én egyszerre mindkettőnk helyett stresszelek – de hát ez az anyák sorsa, nem igaz? 

Nyilván nem könnyíti meg a helyzetet az sem, hogy éppen a változókoromat élem. Sok helyen olvastam róla, hogy a hormonális változások az alvásciklusunkat is szétzilálhatják. Az alvást segítő hormon, a melatonin receptorai ugyanis az agy ugyanazon területén találhatók, mint az ösztrogén receptorai. Így ha az ösztrogén hormon szintje megváltozik a szervezetben, az a melatonin termelődését is érinti – hát ezért olyan gyakori „vendég” nálunk, negyvenes-ötvenes nőknél az alvászavar… 

Pedig a pihentető alvásra nagyon is szüksége van a szervezetnek, máskülönben az ember a munkahelyén sem fog helyt állni, és persze anyaként is aligha lesz a helyzet magaslatán…

A hosszú, átforgolódott éjszakák után ezért arra vetemedtem, hogy bevettem egy „vészhelyzeti” altatót. Pedig egyáltalán nem vagyok a szintetikus gyógyszerek híve, és tényleg csak a biztonság kedvéért tartok itthon ilyesmit. Eszem ágában nincs hosszú távon rászokni az altatókra. Nem is hittem, hogy ez az egy darab „nyugibogyó” meg tud ártani. Pedig ez történt!

Aznap éjjel valóban úgy aludtam, mint akit agyonvertek. Másnap azonban egyáltalán nem voltam se friss, se energikus. Egész nap csak kóvályogtam, alig tudtam elvégezni a feladataimat, a legszívesebben visszafeküdtem volna az ágyba. A rémes álmosság egészen addig tartott, amíg el nem jött az esti lefekvés ideje. Amint lekapcsoltam a villanyt, a szemeim kipattantak, az agyam egyre csak zakatolt, a fejemben száguldozó gondolatok pedig egyáltalán nem hagytak ellazulni.

Már éppen nyúltam volna ösztönösen a gyógyszeres dobozkám felé, hogy bekapjak még egy szemet az előző napi nyugibogyóból, de a józan eszem megálljt parancsolt. Még csak az kéne, hogy innentől ez legyen az életem állandó forgatókönyve: alvás gyógyszerrel, utána meg kóválygás egész nap… Nem, köszönöm, ebből nem kérek!

A gyógyszert tehát nem vettem be, ellenben életem eddigi legmozgalmasabb éjszakája következett. Miután egyáltalán nem jött álom a szememre, felkeltem és vasalni kezdtem. Bőven volt mit, úgyhogy jó pár órára sikerült hasznosan elfoglalnom magamat. Közben megnéztem két filmet is, amit már amúgy is régen terveztem. Hajnal felé végül sikerült pár órára elszenderednem, de utána természetesen ismét rémes napom volt. Ellenben este már újra rendesen el tudtam aludni!

Megfogadtam, hogy soha többé nem veszek be „vészhelyzeti” nyugibogyót. Ellenben szereztem a patikából gyógynövényes altatót, ami nem okoz függőséget és hozzászokni sem lehet. Sőt, a klimaxbogyómban is van orbáncfű, ami szintén jó hatással van az alvásra, így remélhetőleg csak a mostanihoz hasonló nehezebb, stresszesebb helyzetekben lesz szükségem további – kizárólag gyógynövényes! – segítségre ahhoz, hogy jól tudjak aludni.

Klaudia bejegyzése: Egy hónap zöldségeken

A barátnőim máris csodabogárnak tartanak, amiért az idén csatlakoztam a „veganuary” kezdeményezéshez. Ez annyit jelent, hogy januárban, vagyis ebben az egy hónapban egyáltalán nem fogyasztok húst, illetve állati eredetű ételeket. De szó nincs róla, hogy emiatt egyik napról a másikra vegánná változtam volna! Mindössze szeretném kipróbálni, hogyan hat az egészségemre, ha átmenetileg csak növényi élelmiszereket eszem.

Na jó, hazudnék, ha letagadnám, eredetileg azért vállaltam a vegán kihívást, mert a húsmentes étkezésre egyfajta fogyókúraként is gondoltam. Csakhogy az időközben elolvasott rengeteg cikk és egyéb szakirodalom meggyőzött, hogy automatikusan senki nem fog lefogyni csak attól, ha nem eszik húst. Abban viszont továbbra is bízom – illetve már érzem is! –, hogy jobb lesz a közérzetem, sőt a bőröm is szebb lett, amióta csak növényi eredetű dolgokat veszek magamhoz.

Még csak a harmincas éveimet tapostam, amikor a tévében egy hazai híresség azt magyarázta, hogy a szépségének a titka nem más, mint hogy ötven éves kora óta nem eszik húst. Akkor elengedtem a fülem mellett a szavait, de valamiért máig emlékszem erre a nyilatkozatra. Az ötvenedik szülinapom óta kacérkodtam is a gondolattal, hogy legalább egy kísérlet erejéig jó lenne kipróbálni a vegánkodást.

Veganuár-változókor
feher-disz-bal-oldal

Alig tíz nap telt csak el a januárból, de máris érzem, hogy a karácsonyi-szilveszteri lakomák után a szervezetem szinte hálás a mostani „elvonókúráért”. Nyilván nem véletlen, hogy a keresztény hagyomány szerint is kell néha böjtölni, egészen pontosan húsvét előtt, 40 napon keresztül. Igaz, náluk csak a húsfogyasztás tilos, de például halat és tojást, illetve tejtermékeket olyankor is szabad enni. A „veganuary” ennél szigorúbb, ellenben rövidebb ideig is tart, elvégre ez a kihívás legfeljebb 31 napos.

Tetszettek a statisztikák is, amiket a mozgalommal kapcsolatban olvastam: csak a tavalyi veganuary, amihez hivatalosan 500 ezren csatlakoztak, több mint egymillió állat életét mentette meg, ennyivel kevesebb húst ettek ugyanis az emberek szerte a világon. És mivel az állattenyésztés üvegházhatású gázok kibocsátását is jelenti, a kevesebb hús fogyasztása értelemszerűen ezt is csökkenti. A tavalyi vegán január 450 ezer repülőútnak megfelelő szén-dioxid kibocsátást tudott „megspórolni” – ami azért nem kevés!

A mozgalom valódi haszna mégis – szerintem – leginkább az, hogy segít felfedezni új ételeket és alapanyagokat, amiket korábban esetleg nem is ismertünk, és főleg sosem fogyasztottunk. Még a legóvatosabb becslések szerint is legalább húszezer féle ehető növény található a Földön, azonban ezek közül mindössze 100-120 fajtát fogyasztunk, az átlagember pedig ennek is csak a töredékét. Itt az ideje, hogy szélesítsük a palettát!

A vegán január arra is jó, hogy megtanuljuk sokkal tudatosabban megtervezni az étrendünket, hogy mindig legyen otthon minden, amire szükség lesz a következő vegán ételreceptünk elkészítéséhez. És ha az ember előre tervez, máris sokkal könnyebben tudja beépíteni az egészséges élelmiszereket az étrendjébe. Vagyis ez a hónap különösen alkalmas arra, hogy még jobban odafigyeljünk magunkra és az egészséges étkezésre. Nem szabad azonban átesni sem a ló túlsó oldalára sem, hiszen a húsneműek elhagyása könnyen okozhat például vashiányt, ezért előfordulhat, hogy ennek a nyomelemnek akár a pótlására is szükség lehet.

Egyelőre nagyon élvezem ezt a januári vegánkodást! Ugyanakkor nem gondolom magamról, hogy végleg elköteleződtem volna az életforma mellett – mert bevallom, azért továbbra sem vetem meg a húsos ételeket… Azt viszont elhatároztam, hogy a jövőben megpróbálom majd kevesebb állati fehérjével beérni.

Cili bejegyzése: Te se legyél „öreg néni”!

Higgyétek el, ha el is múltam már ötven, attól még továbbra is fiatalosnak, energikusnak érzem magam. Igaz, jócskán tennem is kell azért, hogy megőrizzem a testi és szellemi jóllétemet. Eddig azt gondoltam, lépést tartok a világgal, hiszen sokat olvasok és az internetet is rendszeresen böngészem. Szerintem fontos a tájékozottság, ha az ember képben akar lenni az aktuális történésekkel, trendekkel. Például a reform-ételreceptjeimet is alapvetően a netről szerzem be, amik nélkül ki tudja, képes lennék-e kordában tartani a testsúlyomat! 😊

Most azonban rá kellett döbbennem, hogy ez még mindig nem elég.  Kaptam ugyanis karácsonyra egy robotporszívót – amit képtelen voltam kezelni! Te jó ég, öreg néni lettem, akin már kifognak az elektronikus kütyük…? – rémültem meg a gondolattól is.

Tamás, a férjem nem véletlenül lepett meg ezzel az „okos” jószággal, hiszen még össze sem házasodtunk, de már állandó vita tárgya volt közöttünk a takarítás. Neki korábban bejárónője volt, én azonban nem akartam, hogy rendszeresen egy „idegen” mászkáljon a lakásomban. Meg különben is, engem nem úgy neveltek, hogy más takarítson utánam, amíg ép a kezem-lábam! Tamást viszont hiába vettem rá, hogy segítsen a porszívózásban, valahogy sosem sikerült neki tökéletesen a dolog, így végül mégis csak nekem kellett megcsinálnom az egészet – amitől meg neki volt állandóan lelkiismeret-furdalása. Áthidaló megoldásként kitalálta tehát, hogy vesz nekem ajándékba egy robotporszívót.

Amikor megpillantottam a karácsonyfa alatt a helyes kis kerekded robotot, nagyon megörültem neki! Mert hiába nem fűlik a fogam ahhoz, hogy bejárónőnk legyen, attól még eléggé kifáraszt a házimunka, legfőképpen a porszívózás. Simogattam, becézgettem az új családtagunkat, és rögtön elneveztem Robinak, „akiről” megtudtam, hogy nemcsak három fokozaton képes porszívózni, hanem utána még a nedves feltörlést is megcsinálja!

Hamar kijózanodtam azonban, amikor rájöttem, hogy Robi ugyan „robot”, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindent meg tudna csinálni csak úgy, magától. Ahhoz, hogy tegye a dolgát, rám is szükség van, hiszen nekem kell megmondanom, hol és hogyan takarítson. Csakhogy ennek a Robinak még egy árva távirányítója sincsen, helyette minden tevékenységét egy telefonos applikáción keresztül kell szabályozni!

Oké, teljesen nem vagyok analfabéta a kütyükhöz, tudok például okostelefonon netezni, közösségi oldalakat nézni vagy akár videócsetelni is. A számítógépet is tűrhetően kezelem – mármint amíg fel nem ugrik egy hibajelzés, mert valljuk be, olyankor ijedtemben a billentyűzethez sem merek nyúlni, hanem azonnal Tamásért kiabálok…

Az én drága férjem biztosan csak jót akart, hogy a legmodernebb, legdrágább gépet vette meg nekem, arra nem is gondolva, hogy ennek a kezelése esetleg meghaladja a képességeimet – keseregtem magamban. Aztán hirtelen gondoltam egyet, felszegtem a fejem és eldöntöttem, csakazértse fogok bepánikolni: nem vagyok én „öreg néni”, aki még egy televíziós csatornát sem képes egymaga beállítani – jaj, ez pont rossz példa, mert azt TÉNYLEG nem tudom, hogyan kell…! 😀

Node legfőbb ideje, hogy változtassak – ha már úgyis ez változókorú nők legfőbb mantrája. Ezentúl nemcsak a testi jóllétemet tartom szem előtt, hanem az agyamat sem engedem ellustulni! – határoztam el, és elszántan tanulmányozni kezdtem a porszívó használati utasítását.

Utólag már nem is értem, miért rémített meg ennyire a gondolat, hogy „programoznom” kell egy masinát. Igaz, eléggé meglepődtem, amikor kiderült, hogy a gép működtetéséhez szükséges telefonos appot legfeljebb kínai vagy angol nyelven lehet letölteni, de szerencsére hamar kiderült, hogy még az én nem túl erős angolommal is tökéletesen megértem az instrukciókat. A leírást követve így sikeresen csatlakoztattam Robit az otthoni wifi-hez, utána pedig csak engednem kellett, hogy egyszer végigjárja az összes helyiséget, amíg felrajzolja magának (vagyis nekem) a lakás térképét. Most már akár szobánként is tudok porszívózni, elég az applikációban kijelölnöm, hogy melyik helyiségben takarítson ez a kis okos gép!

El kell ismernem, óriási megkönnyebbülés, hogy ezentúl nem nekem kell porszívóznom, sőt a férjemet sem kell emiatt noszogassam – arról a jó érzésről nem is szólva, hogy végül sikerült egyedül megoldanom egy ilyen „műszaki” problémát!

Következő kihívásként most már jöhet a tévé és az elektromos sütő beprogramozása is!! 😀

Zsuzsa bejegyzése: Neked hogyan telt az éved?

A két ünnep között online „blogtalálkozót” tartottunk a barátnőimmel, akikkel felváltva írjuk a „Változókor-blogot”. Coach vagyok, így pontosan tudom, hogy az ilyen sokszereplős baráti csetelés során nem egyszerű elérni, hogy ne csak a „hangadók” mondják a magukét, hanem mindenki egyformán szóhoz jusson. Kitaláltam hát, hogy szervezzük a beszélgetést egy konkrét téma köré, ahol szépen, egymás után mindannyiunk elmondja, milyen volt az idei éve. Egészen pontosan három kérdésre kellett válaszolni:

 1. Mi volt a legjobb, ami az idén történt veled?
 2. Mi volt a legrosszabb…?
 3. Mire vagy idén a legbüszkébb?

Nézzétek meg, ki mit válaszolt a kérdésekre!

SÁRI:

 • LEGJOBB: Tibor az idén megkérte a kezem! Na nem mintha annyira férjhez akartam volna menni: ismertek már, én voltam a szingli nő mintapéldánya, aki menekül a kötöttségek elől. Sose hittem volna, milyen csodálatos érzés, amikor kiderül, hogy valaki tényleg velem szeretné leélni a hátralévő életét… <3
 • LEGROSSZABB: Nyáron egy dunai csónakázáskor belesett a telefonom a vízbe és örökre el is süllyedt. Akkor egy időre azt hittem számomra véget ért a világ, hiszen a telefonomban benne volt az egész életem: az összes baráti és üzleti telefonszám, családi fotók, fontos feljegyzések és még számos pótolhatatlan adat…! Rettenetes érzés volt! De csak addig, amíg rá nem jöttem, hogy a „felhőben” minden ott volt továbbra is, így automatikusan rátöltődött az újonnan vásárolt készülékemre. 😊
 • AMIRE LEGBÜSZKÉBB VAGYOK: Jaj, hát az a főzés! Még mindig nem vagyok konyhatündér, de már jó néhány ételt sikerült az idén egyedül is elkészítenem. Na jó, néha lehívtam Cilit hogy távsegítsen, de tőlem már ez is óriási eredmény!

TAMARA:

 • LEGJOBB: Azt hiszem, számomra az idei karácsony volt az év legklasszabb eseménye. Először az életben sikerült stresszmentesen levezényelnem az ünnepi készülődést, az ajándékbeszerzést, a vendégek fogadását – mindent. Az egész családom remekül érezte magát, köztük természetesen én is. És még nincs is vége az ünnepeknek, hiszen előttünk a Szilveszter…! 😉
 • LEGROSSZABB: A kislányom kamaszodik, én meg ugyebár klimaxolok, így aztán elég sok vitánk volt egymással az idén, a helyzet pedig gyakran odáig fajult, hogy kiabálás, ajtócsapkodás lett a vége… De aztán leültünk megbeszélni a dolgokat (én pedig elkezdtem ugyebár szedni a orbáncfüves klimaxbogyót, ami jó hatással van az idegekre is!), és most már jó ideje teljes a családi béke. <3
 • AMIRE LEGBÜSZKÉBB VAGYOK: Végre rászántam magam és komolyan elkezdtem edzeni, izmokat építeni. Igen, én, aki gyerekként ha éppen nem voltam felmentve tesiből, akkor direkt ellógtam a tornaórákat… 😀 Naná hogy nagyon büszke vagyok magamra!

KLAUDIA:

 • LEGJOBB: A munkahelyemen kineveztek szóvivőnek, vagyis nekem kell majd a különböző eseményeken képviselnem a céget, várhatóan tévés sajtónyilatkozatokat is kell majd adnom. Elmondhatatlanul jó érzés, hogy még ennyi idősen is „képernyőképesnek” ítéltek meg és rám bízták ezt a feladatot!
 • LEGROSSZABB: Én is elkezdtem klimaxolni! Ez persze menthetetlenül bekövetkezett, miután abbahagytam a hormonok szedését: nálam is elkezdődtek például a hőhullámok és a hangulatingadozás… Még szerencse, hogy a poloskavész-orbáncfű kombinációjú klimaxbogyó azért segít kordában tartani a panaszaimat…
 • AMIRE LEGBÜSZKÉBB VAGYOK: Kibírtam, és idén egyszer sem mentem ajakfeltöltésre! Ez óriási lépés, hogy megtanuljam végre elfogadni magamat olyannak, amilyen vagyok… Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy elég sokkoló volt meglátni magamat azokon a fotókon, amik közvetlenül egy-egy ilyen beavatkozás után készültek rólam…

CILI:

 • LEGJOBB: Hát az volt a legjobb, hogy idén férjhez mentem! Nem hittem volna, hogy olyan sok évvel az első, elrontott házasságom után ismét rám talál majd a szerelem – de megtörtént. Az esküvői csokromat direkt Sárinak dobtam oda, de valahogy mégsem ő kapta el a virágot, hanem a pasija Tibor… A babona viszont így is működött, mert Tibor azon nyomban megkérte Sári kezét – hát az sem volt egy rossz pillanat!
 • LEGROSSZABB: Nem volt olyan! Vagy csak én vagyok megrögzött optimista…, na jó, az továbbra is megvisel, hogy a felnőtt lányom Angliában él, messze tőlem… Ugyanakkor örülök is neki, hogy jól megy a sora és sikeres a munkájában.
 • AMIRE LEGBÜSZKÉBB VAGYOK: Lefogytam 5 kilót! Ilyesmi már régen nem sikerült nekem.

ZSUZSA (vagyis én):

 • LEGJOBB: Idén megszületett a kisunokám! Semmihez sem hasonlítható boldogság volt először a karomba vennem és ringatnom azt az édes csöppséget…!
 • LEGROSSZABB: Amikor rádöbbentem, hogy a „nagymama” szóról a legtöbb embernek egy öreg néni jut az eszébe… 😀
 • AMIRE LEGBÜSZKÉBB VAGYOK: A kislányomra, akinek a révén nagyamamává lehettem. A kisunokámra, aki a világ legcukibb babája! A családomra.

Sári bejegyzése: Családi munkamegosztás – karácsonykor is!

Hol van az kérem megírva, hogy a karácsony egy nő számára csakis a konyhában telhet? Vagy hogy az ünnepek előtti nagytakarítás is egyedül a mi dolgunk? Mert bizony ismerek pár családot, ahol a férfiember legfeljebb a fenyőfa beszerzésével és karácsonyfatalpba ügyeskedésével hajlandó foglalatoskodni, utóbbit ráadásul bőszen szitkozódva, hogy mindenki átérezze mekkora szívességet tesz azzal, hogy egyáltalán hajlandó felemelni az alfelét az ünnepi készülődés során…!

A párommal mi ezt az egészet teljesen másképp csináljuk – méghozzá mindkettőnk nagy megelégedésére.

Tibor persze mégis csak „igazi” férfi, legalábbis abból a szempontól, hogy nagyon nem szeret vásárolgatni. Ha beírod a Google-be, hogy „miserable men” (magyarul: szerencsétlen pasik), csupa olyan fotót fogsz látni, amelyen a vásárlástól szenvedő férfiakon lehet jókat nevetni – vagy éppen sajnálni szegényeket, ahogyan ott kornyadoznak a próbafülkék előtt vagy a szupermarketben, mialatt életük párja boldogan válogat a különféle ruhadarabok és egyéb áruk között. No, ilyesmi nálunk nem fordulhat elő, mert én megkímélem ettől a szerelmemet. Legutóbb cipőt is úgy vettünk neki, hogy én a nyakamba vettem a várost, mígnem a gondosan elvégzett piackutatásom után, illetve a Tiborral váltott képüzenetek révén közösen rá nem leltünk a megfelelő darabra. A páromnak már csak ezen a ponton kellett utánam jönnie az adott boltba, elvégre egy cipőt azért tanácsos fel is próbálni, mielőtt megveszi az ember…

Tibor nagyon hálás érte, hogy egyszer és mindenkorra felmentettem őt a „shoppingolás” szerinte rémes tevékenysége alól, így a legnagyobb örömmel bízta rám idén az összes karácsonyi beszerzést. Ezt értsétek úgy, hogy nemcsak az családtagjainknak szánt ajándékokat, hanem még a fenyőfát is én választottam ki és hoztam haza. Végül is nem nagy fáradság, elvégre emancipált nő vagyok, van jogosítványom, egyszerűen csak beültem az autóba és elhajtottam a közeli fenyőfavásárba, hogy nyugodtan kiválasszam a szerintem leginkább megfelelő fát.

Sőt, még a karácsonyfatalpba szerelést is vállaltam, amihez már évekkel ezelőtt beszereztem egy impozáns rugós talpat: az ilyenbe egyáltalán nem kell belefarigcsálni semmit, mivel egy elmés szerkezet a törzs méretétől függetlenül masszívan rásimulva megtartja az egész fát.

A karácsonyi nagybevásárlást is természetesen egyedül fogom intézni, mindössze annyit kértem Tibortól, hogy nagyon gondosan állítsa össze a listát a beszerzendő élelmiszerekről és hozzávalókról, tekintve hogy ő ennek az igazán biztos tudója – elvégre ő lesz az, aki az ünnepekre főz majd. Nálunk a konyhában ugyanis a férfi a főnök! 😊

Egyedül az ünnep előtti nagytakarítást csináljuk közösen. No nem azért, mert mindkettőnknek óriási kedve lenne hozzá, hanem éppen ellenkezőleg: valójában egyikünknek sem fűlik hozzá a foga! 😀

Viszont onnantól, hogy közösen csináljuk, nemcsak hamarabb készen leszünk vele, hanem az egész kifejezetten szórakoztató is tud lenni… 😉

Ti hogyan osztjátok el a családban a karácsony előtti teendőket?

Klaudia bejegyzése: Nőnek maradni, mindvégig!

Sokan úgy könyvelnek el engem, mint egy nőt, aki kétségbeesetten kapaszkodik a lassacskán elmúló fiatalságába, csak mert néhanap bevállalok egy-egy ránctalanító beavatkozást vagy hilauronsavas kezelést… Jó, a cicimet tényleg megigazíttattam egyszer, de szerintem ez ma már annyira nem szokatlan. Viszont akár hiszitek, akár nem, nekem mégsem valamelyik fiatal sztárceleb a példaképem, hanem éppen hogy egy aprócska öregasszony. Egészen pontosan a nagymamám.

Sajnos a nagyim már öt éve nincs velünk, viszont tényleg nagyon szép, hosszú élete volt. Ő ugyan soha nem vetette alá magát szépészeti beavatkozásoknak, mégis mindig ragyogóan és a korát meghazudtolóan nézett ki. Kedvenc anekdotája volt, amikor a villamosra felszálló ellenőrrel közölte, hogy nincs jegye, mire az automatikusan meg akarta bírságolni. A személyi igazolványát látva aztán nem győzött ámuldozni, mennyire jól tartja magát az akkor 72 éves nagymamám – aki emiatt természetesen ingyen, jegy nélkül utazhatott a tömegközlekedésen.

A nagymamám nyilván nem olvashatta azt a sok cikket a változókorról, amelyekkel manapság lépten-nyomon találkozunk az interneten vagy akár a nyomtatott női magazinokban. Őrizd meg a nősiégedet! Ne húzd le a rolót! Maradj energikus! Adj magadra ötven fölött is! – ezeket a ma már szinte minden korombeli nőnek ismerős jó tanácsokat ő valahogy eleve ismerte, mi több, meg is fogadta azokat.

Emlékszem, egyszer nagyon le voltam törve, amikor fájdalmasan ért véget egy félresikerült párkapcsolatom. Teljesen összezuhantam, nem voltam hajlandó kimozdulni sem otthonról. A nagyim akkor eljött meglátogatni, hogy lelket öntsön belém. Ott állt az ajtó előtt csinos nadrágkosztümben, kalapkával a fején, kezében az elmaradhatatlan, divatos retiküllel. A frizurája tökéletes volt, mint mindig, száján leheletnyi halványrózsaszín rúzs csillogott. Finom, nőies eleganciája az angol királynőével is felvette volna a versenyt.

Én akkor már napok óta csak feküdtem depisen az ágyamban, kócosan, mosdatlanul, és persze a lakásomban is rémes rendetlenség uralkodott.

A nagyi ugyan már közel volt a nyolcvanhoz, mégis percek alatt rendet tett körülöttem, egyúttal rám parancsolt, hogy igenis mindennap fürödjek meg és öltözzek fel csinosan, sőt fessem ki magamat még akkor is, ha aznap nem teszem ki a lábam a lakásból. „Kislányom, nekünk nőnek kell lennünk, minden pillanatban!” – közölte kedvesen, mégis ellentmondást nem tűrő hangon.

Ezt a mondatot örökre az emlékezetembe véstem, és már akkor is sokat segített, hogy sikerüljön kikecmeregnem az éppen aktuális depizésből, amire nekem sajnos van is némi hajlamom.

Itt azért meg kell jegyeznem, hogy amióta szedem a klimaxbogyót – amiben ugyebár az antidepresszáns hatású orbáncfű kivonata is benne van – a lelki hullámvasutazás szerencsére sokkal ritkábban zavarja meg a mindennapjaimat.

De visszatérve a nagyihoz: nekem tényleg ő a példaképem. És igenis elfogadtam már, hogy nekem is meg kell egyszer öregednem, amit viszont mindenképp úgy szeretnék megélni, ahogyan azt az én imádott nagymamámnak sikerült „kiviteleznie”: csinosan, energikusan, nőiesen – amíg csak élek!!

Tamara bejegyzése: Stresszmentes advent

Képzeljétek, a televízióból tudtam meg, hogy már el is kezdődött az idei adventi időszak! Nem hittem a fülemnek, elvégre vasárnap még csak november 28-a volt, előkaptam hát a naptárt, hogy ellenőrizzem: tényleg már csak négy hét lenne hátra karácsonyig? És bizony, a tévé ezúttal igazat mondott…

Kifejezetten vártam, hogy a hírt hallva szokás szerint eluralkodjék rajtam a pánik, aminek hatására kétségbeesetten elkezdek majd kutakodni az interneten, hogy honnan és mit kellene azon nyomban megrendelnem, hogy biztosan megérkezzen minden ajándék az ünnepekre. De valahogy semmiféle idegességet nem éreztem. Mint ahogy azon sem kezdtem el szorongani, hogy mi legyen majd a karácsonyi menü, és főleg hogy mennyi, hiszen idén is rajtaütésszerűen beállíthat a vidéki rokonságom, ahogy tavaly tették: bár jelezték végül, hogy jönnek, de annyira későn szóltak, hogy alig tudtam felkészülni a fogadásukra és persze ajándékokkal sem igazán voltam képes előrukkolni…

Úgy tűnik, valami megváltozott bennem, gondoltam. Vajon hová tűnt a régi „jó”, karácsony előtti idegeskedésem, szorongásom, rengeteg aggodalmam? A rám zúduló felelősség nyomása alatt ilyenkor jellemzően még gondolkodni sem bírok rendesen, helyette csak kapkodok fűhöz-fához, no meg összeveszek a családtagjaimmal, így aztán nálunk még nem is sikerült soha tökéletesen a karácsonyozás.

Most viszont mint egy térképet, úgy láttam meg magam előtt a nyugodt jövőt. Ó, nem ám, mint holmi látomást, inkább azt mondanám, hogy azonnal kész karácsonyi tervek fogalmazódtak meg bennem, és valahogy mindent képes voltam józan fejjel, nyugodtan, előre végiggondolni.

Sári barátnőm szerint ez az orbáncfű hatása lehet, amit szedek, miután a klimaxbogyómnak ez fontos komponense – a poloskavész-kivonat mellett.  Mert míg a poloskavész a változókori testi panaszokat enyhíti, addig az orbáncfű a lelki nehézségeken segít úrrá lenni. Ez a gyógynövény ugyanis természetes antidepresszáns, és immár tudományosan igazolt, hogy hatására az agyunk neuronjai harmonikusabban működnek, ettől pedig kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb lesz az ember.

Tehát a legnagyobb nyugalommal odaültem a laptopomhoz és azon nyomban e-mailt írtam a rokonoknak, hogy természetesen idén is szívesen látjuk őket az ünnepek folyamán. Hát persze hogy meghívtam őket, mert végül is szeretek velük találkozni, és mégis csak úgy a jó, ha nem kell izgulnom, nehogy megint váratlanul törjék rám az ajtót. A levelemben azt is felvetettem, hogy az idén talán hagyjuk abba az eszeveszett pénzköltést, vagyis csak a gyerekek kapjanak „igazi” ajándékot, mi felnőttek inkább tekintsünk el ettől. Az ünnep végül is nem attól lesz gazdag, hogy sokba kerül, hanem ha sok szeretettel töltjük meg… Nagy örömömre eddig minden rokon, aki csak válaszolt, lelkesen támogatja az ötletet.

A szűkebb kis családommal ugyancsak leültem, hogy egyeztessük a finomabb részleteket. Közösen átbeszéltük már most, hogy mi lehetne majd a karácsonyi menü, de ami jelenleg még fontosabb: ütemtervet állítottunk össze az ünnepi nagytakarításra, hogy végre ne nekem egyedül kelljen mindent az utolsó napon sebtében elvégeznem. Megegyeztünk tehát, hogy időben nekilátunk az ablaktisztításnak, a gardróbrendezésnek, és hogy mindenki arányosan kiveszi a részét a munkából – ideértve az otthonunk ünnepi feldíszítését is. A lányom, aki amióta kamaszodik, szívesen csukja magára az ajtót és marad ki minden közös programból, most lelkesen szaladt le a pincébe az adventi égősorokért és el is kezdte saját kezűleg kiakasztgatni a fényfüzéreket a lakásban!

Egyértelműen pozitív előérzetem van, az idei karácsonyunkat illetően. Egyszerűen tudom, hogy most tényleg minden úgy fog alakulni, ahogyan szeretném – pontosabban ahogyan azt mi, a család szépen előre elterveztük.

Stresszmentes adventet mindenkinek!

Sári bejegyzése: A klimax még nem az öregkor!
Sári-és-az-öregedés
feher-disz

Érdekes cikket olvastam a napokban arról, hogy mikortól számít valaki öregnek. Nem újdonság, hogy hogy mint minden, természetesen ez is viszonyítás kérdése.

A biológiai „öregedés” elvileg a változókorban kezdődik el, de hát manapság egy negyvenes-ötvenes nő messze nem számít még idősnek. Régen, nagyanyáink idejében persze más volt a helyzet. Akkoriban a korunkbeli nők már tényleg lehúzták a rolót, azaz végleg lemondtak a nőiségükről. És mert az ő idejükben még jóval korábban volt szokás gyereket szülni, addigra már a szó szoros értelmében fejkendős nagymamák is voltak.

Ugyanebben a cikkben olvastam azt is, hogy korántsem az a mérvadó, hogy számszerűen hány éves valaki, hanem az is számít, mennyinek néz ki, illetve hogy ő maga mennyinek érzi magát. Mint ahogy az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az éppen aktuális tevékenységei mely életkorhoz passzolnának leginkább.

Ilyen szempontból nekem is többféle életkorom lehetne: papíron 52 vagyok, de szerintem inkább nézek ki 45-nek, miközben vannak napok, amikor jó, ha 35-nek érzem magam.

A tevékenységeim alapján szintén nem tartom magam túlságosan öregnek, hiszen aktívan dolgozom, sportolok, rendszeresen biciklizek – na jó, utóbbit mostanság már tényleg csak olyankor, ha nincs túl hideg (ez vajon már az öregség jele lenne?! :D)…

A változókor mindenesetre még nem egyenlő az öregséggel. Tekintsük inkább ezt az időszakot egyfajta „felkészítő tanfolyamnak” a későbbiekben bekövetkező valódi időskorhoz. Ha eddig nem sikerült volna, mostanra muszáj lesz megtanulnunk elfogadni önmagunkat, és persze elfogadni azt a változást, ami a klimax évei alatt lezajlik a testünkben. Fontos, hogy tudatosabban álljunk hozzá például az egészségünkhöz, mert az eztán következő „ezüst” évek életminőségét mindenképpen befolyásolja majd az, hogy milyen életmódot folytat valaki most, mennyit mozog, hogyan étkezik – és még sorolhatnám.

A tudatosságba pedig természetesen az is belefér, hogy nem tűrjük szótlanul a klimaxos panaszokat, hanem teszünk ellenük.

Pontosan ezért szedem én is a „klimaxbogyót”! 😊

Pár zajosan veszekedős este után aztán magamba szálltam. Megpróbáltam elemezni a helyzetet, valamelyest kívülről szemlélve önmagamat. Rájöttem, hogy semmiképpen nem szeretném megismételni a múltat: nem akarom, hogy a vacak klimaxom miatt rossz legyen otthon a hangulat, és hogy én is akár évekre elhidegüljek a saját lányomtól!

Utánanéztem hát, mit tehetnék, hogy ne gyűrje maga alá a változókor a családi boldogságunkat. Az interneten sok cikket elolvastam a poloskavészről, amit már az észak-amerikai indiánok is használták „női” bajokra. Sőt, mára tudományosan is igazolást nyert, hogy a gyógynövényben lévő hasznos hatóanyag hatásosan képes csillapítani az olyan változókori panaszokat, mint a hőhullámok vagy a fokozott izzadás. Sári barátnőm pedig elárulta, hogy ő már jó ideje szed is ilyen poloskavész-tartalmú „klimaxbogyót” (ő nevezte így!), amivel neki nagyon jó tapasztalatai vannak. Elmondta, hogy ez egy patikában kapható növényi gyógyszer, amiben még orbáncfűkivonat is van. Az orbáncfű ugyanis természetes antidepresszáns, amely a lelki nehézségeken is segíthet úrrá lennünk a változókor időszakában.

Úgy döntöttem tehát, hogy én is kipróbálom azt a „klimaxbogyót”!

Cili bejegyzése: A jó példa ragadós!

Annyira jó érzés látni, hogy egyre több korombéli barátnőm ismeri fel – és ismeri el! -, hogy igenis tennünk kell a klimaxos panaszok ellen. Nagyanyáinknak még nem nagyon volt más választásuk, mint összeszított foggal kivárni, amíg véget ér számukra a változókor, annak minden nyűgével együtt. Nem is illett akkoriban beszélni az ilyenkor jelentkező panaszokról, a hőhullámokról, a fokozott izzadásról, fáradékonyságról, alvászavarokról, sem a „banyakór” egyéb nehézségeiről. Mindent persze nem lehetett eltitkolni, például egyes éltesebb matrónákról mindenki tudta, hogy nem szerencsés velük ujjat húzni, mert hamar kijönnek a sodrukból. Ma már tudjuk miért: a hormonális átalakulással nem egyszer együtt jár hangulatingadozás is.

Pedig a gyógynövények a régi időkben ugyanúgy rendelkezésre álltak, és a javasasszonyok vélhetőleg jól ismerték ezek áldásos hatásait. A Cimicifugáról, azaz poloskavészről például tudjuk, hogy azt már az észak-amerikai indiánok is alkalmazták a „női bajokra”, mára pedig klinikai vizsgálatok is igazolják hatásosságát a klimax okozta testi panaszok ellen. A sokat emlegetett „klimaxbogyómban” is ennek a gyógynövénynek a speciális kivonata található, míg a gyógyszer másik komponense, az orbáncfű a már emlegetett hangulatingadozásokon segíthet úrrá lenni. Az orbáncfüvet a „lélek napsugarának” nevezi a népi gyógyászat, és már az ókori görögök is felismerték jótékony, depresszióellenes hatását. A benne rejlő hasznos hatóanyag ugyanis képes normalizálni az agysejtek működését, így kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak lehetünk tőle.

Tévhit tehát, hogy a hormonpótlás lenne az egyetlen gyógyír a változókori panaszokra. Nagyon súlyos tünetek esetén nyilván indokolt lehet a hormonterápia, én viszont a magam részéről szívesebben választom a természetesebb, gyengédebb módszereket. Igaz, azt nem is állítom, hogy a klimaxbogyómtól teljesen tünetmentes lenne a változókorom, de attól még vitathatatlanul rengeteget javít helyzeten. Ha vannak is néha hőhullámaim, már sokkal kevésbé intenzívek, mint régen, amikor még nem is ismertem ezt a gyógynövényes készítményt. A „hisztis” kifakadásaim miatt is egyre ritkábban kerülök kínos helyzetbe, sőt amióta nem gyötör meg annyira a klimax, még a diétámra is jobban tudok koncentrálni.

Tény, hogy ha valaki láthatóan ki van békülve az élettel, de legfőképpen önmagával, akkor a többi ember is szívesen keresi a társaságát. Talán ez is közrejátszott, hogy klimax ide vagy oda, nemrég sikerült megtalálnom a páromat. Szoktam is mondogatni, hogy én még a férjemet is a klimaxbogyónak köszönhetem!

Ez persze csak vicc, ám a barátnőim mégis komolyan vehették, mert ha most körülnézek, úgy látom, immár mindegyikük szedi ezt a gyógynövényes gyógyszert. Arra ugyan nincs semmi garancia, hogy ettől majd párra is találnak, az viszont egyértelműen tiszta nyereség, ha a klimaxbogyó a számukra is megkönnyíti a változókort.

Tamara bejegyzése: Az én „klimaxom” ne olyan legyen, mint anyukámé volt…

Kamaszlányként tisztán emlékszem anyukám hőhullámaira, egészen pontosan arra, hogy néha kipirosodott arccal hevesen legyezte magát, miközben egyre csak szidta azt az „átkozott banyalázat”.  Amúgy is elég ideges volt abban az időszakban, könnyen kijött a béketűrésből, amire persze rátettem egy jó nagy lapáttal én is, aki meg éppen a lázadó korszakomat éltem akkoriban. Mindennapos volt nálunk a veszekedés, kiabálás, ajtócsapkodás… Ma már tudom, hogy mindketten „csak” a hormonjaink áldozatai voltunk, de attól még volt pár kemény évünk, amikor eléggé rossz volt odahaza a hangulat. Később persze minden rendbejött köztünk, onnantól pedig, hogy nekem is gyerekem született, az anyukám lett szinte a legjobb a barátnőm. Nincs nap, hogy ne hívnám fel, és természetesen mindenben azonnal segítünk egymásnak, bármelyikünknek legyen is rá szüksége.

Most én vagyok 48 éves, és nemrég fel kellett ismerjem, hogy bizony, ezúttal én léptem változókorba. És bár a klimax-téma soha nem volt tabu előttem, mégis egészen más olvasni vagy beszélni valamiről, mintsem a saját bőrünkön megtapasztalni. Nem hittem volna, hogy egy-egy hőhullámot olyan lesz átélnem, mintha pár percre hirtelen „beteg” lennék – én legalábbis eddig csak akkor éreztem így magam, amikor lázas voltam. Ha lecsap rám a hőhullám, olyankor hirtelen forróságot érzek a testemben, de még a torkomban is, amitől persze a levegővétel is nehezebb lesz, csak úgy kapkodok az oxigén után. Még szerencse, hogy az egész legfeljebb egy-két percig tart, igaz, ennyi idő alatt képes vagyok az összes ruhámat csatakosra izzadni.

Ráadásul most az én lányom kamaszodik, én pedig észrevettem magamon, hogy az utóbbi időben mintha én is rosszabbul reagálnék a „lázadozásaira”, pedig azok valójában teljesen érthető szárnypróbálgatások, amik csupán az önállósodását jelzik. De akármit is szeretne a lányom másként csinálni, mint korábban, én azt képes vagyok azonnal a személyem elleni támadásként érzékelni. Pár zajosan veszekedős este után aztán magamba szálltam. Megpróbáltam elemezni a helyzetet, valamelyest kívülről szemlélve önmagamat. Rájöttem, hogy semmiképpen nem szeretném megismételni a múltat: nem akarom, hogy a vacak klimaxom miatt rossz legyen otthon a hangulat, és hogy én is akár évekre elhidegüljek a saját lányomtól!

Utánanéztem hát, mit tehetnék, hogy ne gyűrje maga alá a változókor a családi boldogságunkat. Az interneten sok cikket elolvastam a poloskavészről, amit már az észak-amerikai indiánok is használták „női” bajokra. Sőt, mára tudományosan is igazolást nyert, hogy a gyógynövényben lévő hasznos hatóanyag hatásosan képes csillapítani az olyan változókori panaszokat, mint a hőhullámok vagy a fokozott izzadás. Sári barátnőm pedig elárulta, hogy ő már jó ideje szed is ilyen poloskavész-tartalmú „klimaxbogyót” (ő nevezte így!), amivel neki nagyon jó tapasztalatai vannak. Elmondta, hogy ez egy patikában kapható növényi gyógyszer, amiben még orbáncfűkivonat is van. Az orbáncfű ugyanis természetes antidepresszáns, amely a lelki nehézségeken is segíthet úrrá lennünk a változókor időszakában.

Úgy döntöttem tehát, hogy én is kipróbálom azt a „klimaxbogyót”!

Zsuzsa bejegyzése: Ne mondj le a testi örömökről változókorban sem!

Zsuzsa vagyok, 49 éves. Férjnél vagyok, van egy felnőtt lányom és nemsokára megszületik az első unokám. Elmesélem, hogy hozzám hogyan kopogtatott ne a klimax.

A nyáron volt egy időszak, amikor kezdtem azt hinni, hogy a házasságomnak nincs többé jövője. Képtelen voltam ugyanis lefeküdni a férjemmel, pedig a szex mindig is fontos volt nekem, sőt mindkettőnk számára. Meggyőződésem, hogy a boldog és sikeres házasság egyik titka a rendszeres és kielégítő házasélet. Csakhogy tavaly nyáron valahogy minden megváltozott.

Egészen pontosan én változtam meg, mert egyszer csak izzadni kezdtem, mint egy ló. Méghozzá éjjel-nappal. Éjjel talán még jobban is, mint máskor, de a nappal sem volt egy leányálom. Hiába öltöztem a lehető legszellősebben, még csak kánikulai meleg sem kellett hozzá, hogy egyik pillanatról a másikra elöntsön a verejték. Néha az egészet megelőzte egy kis hidegrázás, olyankor legalább sejthettem, hogy mindjárt érkezik a következő hőhullám, de a legtöbb esetben figyelmeztetés nélkül törtek rám az izzadásrohamok. Kizárólag ujjatlan ruhákat mertem hordani, mert amint másmilyen fazont merészeltem felvenni, pár órán belül máris megjelent a nedves folt mindkét hónom alatt, fennen hirdetve ország-világnak: nézzétek, itt jön a szerencsétlen klimaxos banya! – arra ugyanis magamtól is rájöttem, hogy ez bizony már a változókor.

Végül is benne vagyok a korban, és előbb-utóbb minden nő eljut a klimaxig. Hőhullámok, izzadás, alvászavarok, hisztéria – hamarosan nálam is előjött az összes tünet. Ramatyul éreztem magam, és persze a férjem is szenvedett velem együtt, pedig ő aztán tényleg nem tehetett semmiről. Csak hát ő volt körülöttem a legtöbbet, persze hogy folyton vele veszekedtem, amikor a hormonok játéka miatt éppen jól kiakadtam valamin. Képes voltam a legjelentéktelenebb apróságokon felkapni a vizet, és ma már beismerem, hogy néha direkt provokáltam a balhét, hátha emiatt a férjemnek eszébe sem jut a lepedőakrobatikázgatás. Volt úgy, hogy heteken át nem is volt semmi köztünk az ágyban. Pedig valójában hiányzott az intimitás, a férjem közelsége, érintése, a testi örömszerzésről nem is szólva. De egyszerűen lebénított a gondolat, hogy amint összebújunk és kicsit belemelegszünk a hancúrba, én úgyis azon nyomban leizzadnék. Hiszen még ágyjelenet nélkül is szinte minden éjjel arra riadtam, hogy verejtékben úszom, és hálóinget kell cserélnem…!

Szégyelltem a férjem előtt a csatakosra izzadt testemet, ez az igazság, ezért inkább lemondtam arról, hogy együtt legyek vele. Az állandó kielégületlenségtől persze csak még ingerlékenyebb lettem, vagyis ördögi kör kezdett kialakulni…

A férjem aránylag békés ember, valójában akkor is békésen tűrt, amikor az egyik, általam csapott patália során már a tányérokat vagdostam a földhöz. Mindössze annyit mondott csendesen, hogy vagy abbahagyom ezt a viselkedést, vagy be fogja adni a válópert. Na, akkor megrémültem.

Ki máshoz szaladhatna egy nő jó tanácsért élete legnagyobb válsága kellős közepén, mint a legjobb barátnőjéhez? Azon nyomban felhívtam Cilit, aki pár évvel idősebb nálam, vagyis akkor már egy ideje biztosan klimaxolt, mégis vidáman megvolt az új pasijával (aki ráadásul azóta már a férje!). Mindent elmeséltem neki, töviről hegyire, és könyörögtem, árulja el, ő hogyan csinálta, hogy neki nincsenek ilyen rémes hőhullámai, sem dühkitörései. Cili – gondolom kitaláltátok – természetesen a klimaxbogyóját kezdte ajánlgatni, mert mint kiderült neki is sűrűn voltak korábban klimaxos panaszai, de amióta ezt a gyógynövényes gyógyszert szedi, nagyságrendekkel könnyebben viseli a változókort.

Megfogadtam Cili tanácsát. Hogy érdemes volt-e? Csak annyit mondok: a házasságom végül mégsem ment tönkre, a férjemmel immár jól elvagyunk, és az összhang is újra teljes – a hálószobában is!

Klaudia bejegyzése: Elfogadni önmagunkat 50 fölött

Klaudia vagyok. Lehet, hogy már ismertek Sári írásaiból, vagyis azt hiszitek, hogy ismertek. Az ott leírtak alapján én egy agyonplasztikázott, felfújt szájú, műmellű, egyre csak a fiatalságát hajszoló, hervadó szépségű nőt képzelnék el magam helyett. Átestem pár szépészeti beavatkozáson ez igaz, de attól még nincs óriásra töltött ajkam, és ugyan megigazíttattam egyszer a mellemet, viszont továbbra sincs benne szilikon egyáltalán. A ráncainkat meg szinte mindannyian igyekszünk elkendőzni, ki krémekkel, ki ultrahangos vagy egyéb speciális arckezeléssekkel – vagy akár botox-terápiával is. Szerintem nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy 21. századi nő élni mer a szépségipar nyújtotta lehetőségekkel.

Azt viszont be kellett látnom, hogy ezekkel a trükkökkel legfeljebb a külső öregedést tudom egy kicsit lassítani. A belső, hormonális folyamatok valójában megállíthatatlanok. Létezik ugyan a változókori hormonterápia, de nem azért, hogy azzal örökre konzerválhassuk a klimaxot megelőző állapotot. A hormonpótlás sokkal inkább arra való, hogy enyhítse a változókori panaszokat azoknál, akiknek olyan súlyosak a tüneteik, hogy az már a mindennapi életvitelt vagy a munkavégzést is erősen megnehezíti.

Elfogadni-önmagunkat-50-fölött
feher-disz-bal-oldal

Amikor pár éve lecsapott rám az első hőhullám, nagyon megrémültem. Pedig nem is volt különösebben intenzív: egyszerűen csak hirtelen melegem lett. Persze nyomban méltatlankodni kezdtem, amiért ennyire durván befűtötték az irodát a munkahelyemen. A kolléganőim arcán megjelenő kaján mosolyt soha nem fogom elfelejteni. Mint kiderült, az összes radiátor jéghideg volt, és egyedül én éreztem a „hőséget”…

– Na drágám, nálad is kezdődik a banyaláz! – vetette oda diadalmasan a bérszámfejtő Ágika. Akkor és ott úgy éreztem, képtelen lennék még egyszer átélni ezt a megalázó helyzetet. Zokogva könyörögtem az orvosomnak, hogy segítsen, mert én a klimaxot nem tudom elviselni…

Hát, valahogy így kezdtem el hormont szedni. Holott pontosan tudtam, hogy a végtelenségig ez nem mehet így, és előbb vagy utóbb, de nekem is szembe kell néznem a valósággal.

A két legjobb barátnőm, Cili és Sári már egy ideje győzködnek a gyógynövényes klimaxbogyójukról, ami nekik tényleg látványosan enyhítette a változókori nyűgjeiket. Sári emellett rendszeresen azzal riogat, hogy a mesterséges hormonpótlás egyes nőknél hajlamosíthat a melldaganatra vagy a trombózisra. De végül nem ezek miatt szántam rá magamat, hogy mostantól én is inkább a klimaxbogyót választom a hormonok helyett. Hanem azért, mert miután már kerek egy éve szedték ezt a növényi gyógyszert, mind a két barátnőmnek megkérték a kezét!!

Cili és Sári persze nevetnek rajtam, és nem győzik magyarázni, hogy a klimaxbogyónak tuti nincs ilyen „mellékhatása”, azaz ne reménykedjek, hogy férjet fogok magamnak csak azzal, hogy szedni kezdem. Azt viszont elismerték, hogy a tablettában lévő poloskavész a testi tünetieket jelentősen csökkentette, míg a gyógyszer másik gyógynövényi komponense, az antidepresszáns hatású orbáncfű lelkileg tette őket sokkal nyugodtabbá. A klimaxbogyó szedése mellett ugyanakkor mindketten teljes életmódváltást is végrehajtottak, egészséges étrenddel, sok testmozgással, tudatos én-idő kialakításával. Vallják, hogy mindezek együtt tették őket sokkal kiegyensúlyozottabbá és magabiztosabbá. Megtanulták elfogadni önmagukat és a változást, ami a testükben lezajlik, és valójában ennek lehet köszönhető, hogy bónuszként a szerelmet is „bevonzották” az életükbe.

Ki akarom próbálni én is ezt a receptet!

Változókor blog

Változókor-blog

Változókorú nők történetei az életről, klimaxról, a tünetekről. Kattints és olvass tovább.

A szépség múlandó

Én nem félek a változástól!

A tükörből egy érett, és elégedett nő nézett vissza rám, s akkor megtörtént a csoda…

Sári klimaxblogja

Sári klimaxblogja

Alvászavar? Hőhullámok? Labilis hangulat? Ne aggódj a változókorban ez mindenkivel megtörténhet. Olvasd el Sári heti blogbejegyzéseit.