Gyógynövény vagy hormon

Nem egy változókorú nőnek okoz dilemmát, mihez is kezdjen, amikor egyszer csak nála is jelentkeznek a klimax tünetei: a hőhullám, az éjszakai izzadás, az álmatlanság, a váratlan hangulatingadozások… 

„Ezt mindenkinek túl kell élnie” – legyintettek rá annak idején nagyanyáink, akik – mivel más lehetőségük nem is igazán volt –, jobb híján beletörődtek a változókori panaszokba. A mai nőknek azonban nem kell ennyire könnyen feladniuk!

Valtozokor hormon?

Hormonhiány esetén hormonpótlás?

Bár a klimax tüneteit az okozza, hogy a petefészkek egyre kevesebb ösztrogén hormont termelnek, majd egy idő után semennyit (emiatt marad el végleg a menstruáció is), a problémára mégsem minden esetben a hormonpótlás az egyetlen lehetséges válasz. A hormonális változást a szervezet ugyanazért viseli sokszor nehezen, amiért tinédzserkorban sem volt sétagalopp a nővé válás folyamata. A ma már elérhető hormontartalmú gyógyszerekkel nyilván gyorsan lehet enyhíteni a változókorú nők panaszain, sokan mégis ódzkodnak a hormonbeviteltől. Nem teljesen alaptalanul, hiszen a menopauza-tünetek hormonkezelése nem teljesen mentes a kedvezőtlen hatásoktól. Növelheti például az emlőrák kialakulásának kockázatát, így akinek már volt melldaganata, annak a panaszai enyhítésére ez a megoldás nem ajánlott. Trombózisra való hajlam esetén ugyancsak érdemesebb kerülni a hormonterápiát. De még ha nem is ellenjavallt a hormonok szedése, a kezdeti, enyhébb tünetek jelentkezésekor érdemes először a természet patikájához fordulni enyhülésért. Az egyénre szabott hormonterápia általában inkább az erős klimaxos tünetek esetén lehet igazán indokolt, és mindig szakorvosi felügyeletet igényel.

Két segítő gyógynövény a klimax tüneteire

Számos vizsgálat eredménye támasztja alá két gyógynövény előnyös hatásait a változókor testi és lelki tüneteire. Egyik a poloskavész (Cimicifuga racemosa), a másik pedig az orbáncfű. A cimicifugából speciális eljárással kivont, úgynevezett iCR-extraktum a klimax testi tüneteire van jó hatással, és csakis a Remifemin, illetve a Remifemin Plus növényi gyógyszerekben található meg. Utóbbi gyógyszer kombinált hatóanyagú: a Remifemin Plus ugyanis a lelki panaszokat igazoltan enyhítő orbáncfű kivonatát is tartalmazza.

Az iCR-extraktum: hatásos és biztonságos a testi panaszok enyhítésében

A poloskavész speciális kivonatával, az iCR-extraktummal kapcsolatban több, úgynevezett biztonságossági vizsgálat eredményeit ismerjük. Ezek egyértelműen bizonyítják, hogy ennek a növényi hatóanyagnak nincs ösztrogénhormon-szerű hatása az emlőszövetre, mint ahogy az emlőrák-sejtek szaporodását sem fokozza. Előnyösen használható az enyhébb panaszokat okozó változókori tünetek kezelésében, mivel hormonmentes, ezért a kezelőorvos javaslata alapján számos olyan esetben is alkalmazható, amikor a hormonkezelés ellenjavallt. Az iCR-extraktumot kizárólag a Remifemin és a Remifemin Plus növényi gyógyszerek tartalmazzák.

Orbáncfűkivonat: fontos „plusz” a lelki tünetekre

A Remifemin Plus a poloskavészből kivont, a klimax idején jelentkező testi tünetek enyhítésében hasznos hatóanyagon kívül még egy lényeges „pluszt” tartalmaz: ez pedig az orbáncfűkivonat.  Az orbáncfű hangulatjavító hatását már az ókoriak is ismerték, a magyar nyelvben pedig a régiek a „lélek napsugara” elnevezéssel illették ezt a hasznos gyógynövényt. A Remifemin Plus különösen azoknak a klimaxos nőknek jelenthet segítséget, akiknél a változókori testi tünetekhez lelki panaszok – pl. ingerlékenység, idegesség, nyomott hangulat, depresszió – társulnak.

Bizonyító erejű klinikai vizsgálat

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói azt vizsgálták, hogy a Remifemin növényi gyógyszer vajon hatással van-e a nők emlőszövetére. A mammográfiás vizsgálatok során megfigyelhető emlőszövet-sűrűség (denzitás) fokozódása ugyanis előre jelezheti az emlőrák esetleges kialakulását. A mell szövetének sűrűségét befolyásolják a különböző hormonhatások: például a szokványos hormonpótló kezelések nyomán az esetek jelentős részében megnövekszik az emlő szövetének sűrűsége. A tudósok azt akarták megtudni, vajon a Remifemin szedése befolyásolja-e a mellszövet sűrűségét. Azaz fokozhatja-e ennek a gyógyszernek a szedése a mellrák kialakulásának kockázatát.

A vizsgálatba 200 változókorú tünetektől szenvedő nőt vontak be. Egy részük szokványos hormonpótlásban részesült, egy másik csoport Remifemint kapott, illetve voltak olyanok is, akik hatóanyagot nem tartalmazó tablettát, úgynevezett placebót kaptak. Az eredmények tárgyilagos, minden befolyástól mentes értékelése érdekében sem a páciensek, sem a kezelőorvosaik nem tudhatták, hogy ki melyik csoportba tartozik. A kezelések kezdetén és 6 hónappal később a páciensek mammográfiás vizsgálaton estek át, ahol megmérték a mellszövetük sűrűségét. Az eredmények rávilágítottak, hogy míg a szokványos hormonkezelésben részesülők emlőszövetének sűrűsége fokozódott, addig a Remifeminnel kezelt csoportban ilyen irányú változást nem tapasztaltak. A neves kutatók által folytatott tanulmány eredményei fontos és meggyőző bizonyítékot jelentenek a Remifemin biztonságosságára vonatkozólag az emlőszövet tekintetében.