remifemin háttérképRemifemin hölgyeknekRemifemin plus doboz

Vény nélkül kapható gyógyszer

Változókor könnyedén

hőhullámok

álmatlanság

lelki zavarok
kezelésére

remifemin háttérképRemifemin hölgyeknekRemifemin plus doboz

Vény nélkül kapható gyógyszer

Változókor könnyedén

hőhullámok

álmatlanság

lelki zavarok
kezelésére

VÁLTOZÓKORI PANASZOKRA HORMONMENTES KEZELÉS!

A változókor első tünetei, pl. a hőhullámok és alvászavar bizony már a 40 életévektől mutatkozhatnak. Akár a korai, akár a később jelentkező tünetekre ideális választás lehet a hormonmentes, gyógynövény kivonatot tartalmazó Remifemin és Remifemin plus. Mindkét növényi gyógyszer a Cimicifuga racemosa – magyarul poloskavész – egyedülálló, ún. iCR kivonatát tartalmazza, melynek hatásosságát és biztonságosságát számos klinikai vizsgálat igazolta. Egy 2013-ban publikált összefoglaló tanulmányból kiderült, hogy a vizsgált, világon elérhető Cimicifuga kivonat közül az iCR rendelkezik a hatásosságra és biztonságosságra vonatkozó legjobb adatokkal.1
Mindkét gyógyszer hormonmentes, így olyan esetekben is biztonsággal alkalmazható, amikor a hormonkezelés ellenjavallt.4 A Remifemin és a Remifemin plus is szigorúan ellenőrzött, standard minőségű, a patikában vény nélkül kapható növényi gyógyszerek.

Remifemin

Vény nélkül kapható gyógyszer

Hatás: kezdeti, enyhébb változókori panaszok összességének 50%-os csökkentése 5

hőhullámok

izzadás

alvászavar

Hatóanyag összetétel: poloskavész kivonat

Hatáserősség: 20 mg poloskavész kivonat tablettánként

Betegtájékoztató
megrendelem
Remifemin plus

Vény nélkül kapható gyógyszer

PLUS hatás: közepesen-súlyos változókori testi-lelki panaszok csökkentése:

nagyfokú verejtékezés csökkenése
53%-kal kevesebb hőhullám2
30%-kal jobb alváshatékonyság3
42%-kal javuló lelki tünetek2: nyugtalanság, ingerlékenység, csökkent koncentráció, szorongás

PLUS hatóanyag összetétel: poloskavész kivonat és orbáncfű kivonat kombinációja

PLUS hatáserősség: 50%-kal több, 30 mg poloskavész kivonat tablettánként

PLUS kényelem: a tünetek mértékétől függően napi 2×1 vagy 2×2 tabletta

Betegtájékoztató

Változókor, klimax?

A változókor jellegzetes velejáróit, a klimaxos tüneteket a változókorú nők jelentős része – egyénenként eltérő mértékben – átéli.

„Nagyon féltem tőle – ma már okosabb vagyok”
„Mostantól minden másként lesz – hányszor hallottam már ezt a mondást!”
„Új életszakasz – ilyen butaságot!”

Nem ritkaság, hogy a nők félelmekkel gondolnak a változókorra, és ameddig csak lehet, igyekeznek nem törődni vele.

Vajon mi ennek az oka?

Valószínűleg az a feltételezés, hogy minden meg fog változni, és fel kell készülni egy új életvitelre. A gyakran emlegetett “változás” vagy “második életszakasz kezdete”-jellegű gondolatok táplálják ezeket a félelmeket. A változókor egyenlő a problémákkal – ennek az előítéletnek is megvan a maga története. Nem minden probléma jelentkezik közvetlenül a változókor hatására. Vannak köztük olyanok is, amelyek az addigi helytelen életvitel következményei, de egy ideig nem voltak észlelhetők. A változókor kétségtelen jelentőséggel bír a nők életében. Ennek ellenére nem szabad minden felmerülő problémát ezzel magyarázni, és semmi esetre sem kell pánikba esni.

változókor, klimax

Változókor tünetei

Többnyire nincs nagy baj, de mégis kellemetlen… Időnként váratlanul melege lesz, kiveri a víz? Valahogy nehezebben alszik el mostanában, ingerlékenyebb lett, vagy éppen levertnek, szomorúnak érzi magát?

Ha már közelebb van az ötvenhez, akkor bizony ezek a változókor jelei lehetnek. Hogy tényleg így van-e, érdemes felkeresnie nőgyógyászát. Minden nő másként éli meg ezt az életszakaszt, csakúgy, mint a menstruációs ciklusokkal, illetve a terhességgel járó hormonális ingadozásokat. A klimaktériumot akár a pubertás ellentettjének tekinthetjük, és mindkét folyamat hosszabb időintervallum alatt, különböző lépcsőfokokon ér célba.

Háromból két nő tapasztalja meg ez idő alatt a változókorral együtt járó jellegzetes tüneteket, melyek közül a szabálytalanná váló ciklusok mellett ezek a leggyakoribbak: hőhullámok, alvászavarok, hangulatingadozások. A legtöbben a hőhullámoktól szenvednek.

Emellett persze előfordulnak további tünetek is, melyek szintén a csökkenő hormontermelés következményei: súlygyarapodás, hajhullás (elvékonyodott haj), menstruációs zavarok (pl. szabálytalan, fájdalmas, nagy mennyiségű vérzés), szédülés, mellpanaszok (feszülés, fájdalom), a szexuális élet zavarai (csökkent nemi vágy, fájdalmas közösülés), hüvelyszárazság, hólyaggyengeség (vizelettartási problémák), húgyúti fertőzések, csökkenhet a csontok kalciumtartalma, mely idővel csontritkuláshoz vezethet.

Változókor tünetei

Hőhullámok

Hőhullámok

A változókor jellemző kísérői a hőhullámok. A hormonális változások által kiváltott „működési hiba” következményeként a bőr hajszálerei időről időre hirtelen kitágulhatnak, az így kialakuló fokozott véráramlás pedig hőmérsékletemelkedést és kipirulást okoz. A pirosság az arcról gyakran továbbterjed a hajas fejbőr, a nyak, a mellkas és a felkarok területére is. Magasabb lesz a testhőmérséklet, szaporává válhat a pulzus, emelkedhet a vérnyomás. Egyeseknél szédülés is jelentkezhet. A hőhullámot gyakran követi intenzív verítékezés, és sokaknál hidegségérzettel, borzongással zárul a folyamat. Vannak, akik a hőhullámot követően kimerültségről, fáradtságról panaszkodnak. A hőhullámok rendszertelen időközönként jelentkeznek, és egyes esetekben 24 óra alatt akár 30-szor is ismétlődhetnek. Általában néhány percig, vagy akár mindössze pár másodpercen át tartanak.

Alvászavarok

Alvászavar

A változókorban sok nő panaszkodik arról, hogy nem alszik jól, vagy nem tud eleget aludni. A tartós alváshiány miatt csökkenhet a teljesítőképesség, és a lelki élet könnyen kisiklik a normális kerékvágásból, ha nem alszunk eleget. A fertőző betegségekre is fogékonyabbá válhatunk. A klimax idején jelentkező el- és átalvási zavarok hátterében a hormonháztartás változása húzódhat, a változás ugyanis érinti az alvás különböző fázisainak összehangolásában fontos szerepet játszó agyi hormonokat is. Ha ebben a rendszerben zavar keletkezik, akkor bizony a normál alvásritmus felborulhat. A nyugodt alvást a klimax idején sokaknál jelentkező hőhullámok ugyancsak megzavarhatják, főképp, ha olyan erős verítékezést okoznak, hogy emiatt hálóruhát is kell váltani. Gyakran pedig bizonyos nyugtalanító gondolatok nem hagyják aludni az embert.

Lelki tünetek

Lelki tünetek

A változókor gyakori kísérőjelenségei az ingerlékenység, idegesség, szomorúság és a depressziós hangulatváltozások. Még azok is kiborulhatnak apróságokon, akik korábban acélidegzetükről voltak híresek. Sok nő hirtelen fölöslegesnek és már nem kívánatosnak, csökkent értékűnek érzi magát. A hormonok lejtmenete egyénenként változó hatással lehet a lelki életre. Ez okozhat például nyugtalanságot, idegességet, ingerlékenységet, általános elégedetlenséget, szomorúságot vagy akár depressziót is. Ilyenkor rengeteget számít a partner együttérzése, az őszinte, pozitív légkör a családban és a munkahelyen. Segíthet a depressziós szakaszok áthidalásában vagy akár elkerülésében minden olyan dolog, ami sikerélményt nyújt, és erősíti az önértékelést. Fontos, hogy tudatosítsuk, a változókorral még egyáltalán nem ért véget az élet!

Hüvelyszárazság

Hüvelyszárazság

A klimax idején bekövetkező hormonális változás jelentősen befolyásolja a hüvely nedvesedését is. Az ösztrogén hormon szintjének csökkenésével a hüvely egyre szárazabbá válik, majd miután végleg elmarad a menstruáció a hüvelyszárazság már mindennapos problémát is jelenthet. Egyrészt teljesen ellehetetlenítheti a szexuális életet, hiszen az aktus akár mindkét fél számára fájdalommal járhat. Másrészt a kellemetlen szárazságérzet a hétköznapokban is viszkető, feszülő érzést okozhat. A száraz hüvely ugyanakkor sokkal fogékonyabb a fertőzésekre is. A síkosító krémek, zselék megkönnyítik ugyan az aktust, de tartós enyhülést nem hoznak. Léteznek viszont olyan, kifejezetten a hüvelyszárazság kiegészítő kezelésére való patikai készítmények – pl. hüvelyszárazság elleni kúp –, amelyek kúraszerű alkalmazása segítheti a hüvely szöveteinek hidratálását.

Változókori panaszok kezelése

A változókorral kapcsolatos beszélgetések egyik fő kérdése minden bizonnyal az, hogy vajon hormont, vagy hormonmentes kezelést válasszunk-e panaszaink enyhítésére. Az egyéni hozzáállás mellett természetesen számos más körülmény is befolyásolja a döntést. Például a tünetek erőssége, vagy bizonyos kockázati tényezők megléte.

Statisztikai adatok szerint a változókorú nőknek kb. 1/3-a olyan szerencsés, hogy szinte teljesen tünetmentes, másik harmada enyhe, vagy közepesen súlyos, a maradék 1/3 pedig igen súlyos panaszoktól szenved. Az „ágyúval nem lövünk verébre” elv alapján, az enyhe és középsúlyos panaszokra előnyös választás az alacsony kockázatú hormonmentes, növényi hatóanyagokon alapuló kezelés.

Hormonterápiára csakis a súlyos klimaxos tünetek esetén van szükség, és akkor is a lehető legalacsonyabb dózisban, és a szükséges legrövidebb ideig.

Változókori panaszok kezelésére

Hormonmentes kezelés

poloskavész és orbáncfű

A klimax avagy a változókor általában a negyvenes életévek végén köszönt be a nőknél. A szerencsésebbek megússzák súlyosabb panaszok nélkül, ám sok nőnek komoly kényelmetlenséget okozhatnak a hormonális változások nyomán fellépő tünetek. A szervezetben ugyanis ilyenkor csökken a női hormonok szintje, aminek hatására rendszertelenné válik a menstruáció, emellett a „klimaxoló” nő életét a hőhullámok, az éjszakai izzadás vagy hangulatingadozások is megkeseríthetik. A panaszokat akár a hiányzó hormonok mesterséges visszapótlásával is lehet csillapítani, ám az ezzel járó egészségügyi kockázatok (pl. emlődaganatra, trombózisra való fokozott hajlam) miatt egyre többen fordulnak a klimax hormonmentes kezelése felé.

Kezeljük természetesen az életkor természetes velejáróit

Jóllehet, a változókori tünetek tartósan megterhelik a női szervezetet, de mégis, a hormonális változásokra adott természetes testi reakciónak tekinthetők. Éppen ezért sok nő szívesebben választ természetes alapanyagú, azaz növényi készítményt panaszai enyhítésére. Ezek között az egyik legnépszerűbb a poloskavész nevű gyógynövény gyökeréből készült kivonat, melynek hatásosságát és biztonságosságát számos tanulmány eredményei igazolják.1 A botanikai nevén Cimicifuga racemosaként ismert, fehér virágzatú gyógynövény Észak-Amerikából származik, és immár több mint száz éve alkalmazzák különböző nőgyógyászati problémák kezelésére. Világszerte több millió nő használta és használja megelégedéssel a változókori tünetek enyhítésére.

Hormonkezelés

Hormonkezelés
Ha a változókori testi és lelki problémák oka a hormontermelés csökkenése, akkor elsőre ésszerűnek és logikusnak tűnik a hiányzó hormonok pótlása. Néhány évvel ezelőtt még a szakmai irányelvek szerint elsőként választandó kezelési módnak tekintették a változókori panaszokra a hormonterápiát, függetlenül a tünetek intenzitásától.
A tünetek enyhítése mellett ugyanis az ún. menopauzális hormonterápiának (MHT) számos egyéb pozitív hatást is tulajdonítottak, mint pl. előnyös szív- és érrendszeri, valamint a koncentrációs képességre való hatást. Ahol fény van, ott persze árnyék is van. Az utóbbi évek kiterjedt kutatásai ugyanis rámutattak arra a fontos körülményre, hogy a hormonterápia az előnyök mellett kockázatokkal is jár. Ezért a kezelés alapelveit a véleményformáló szakmai fórumok némiképp szigorították.
Napjainkban a nőgyógyászok az alábbi irányelvek figyelembevételével javasolnak hormonterápiát:

  • középsúlyos és súlyos változókori tünetek esetén

  • a javallatok és az ellenjavallatok gondos mérlegelésével

  • a lehető legalacsonyabb hatékony adaggal kezdve

  • a páciens gondozásszerű utókövetésével

  • a javallatok évenkénti újraértékelésével

A hormonkezeléssel kapcsolatos legfrissebb, 2019-es ajánlásokról bővebb információ ITT!

Természetesen olyan esetekben, amikor valamilyen egyéb, meglévő vagy korábbi betegség miatt a hormonterápia ellenjavallt, illetve kockázatos lenne, hormonmentes növényi hatóanyagokkal, ha nem is a panaszok teljes megszűnését, de legalább csökkentését lehet elérni.

Remifemin – változókori panaszok esetén

Remifemin-

változókori panaszok esetén

Sajnos a nők többsége mellett nem suhan el észrevétlenül a változókor.

Az esetek 50%-ban a kifejezett testi tünetek mellett lelki panaszok is nehezítik a mindennapokat. Legkritikusabb a menopauzát (az utolsó menstruációt) követő néhány év. Utána a tünetek fokozatosan enyhülnek, majd megszűnnek.

Azoknál a pácienseknél, akiknél a lelki problémák –nyomott hangulat, depresszió, feszültség, alvászavarok– állnak a panaszok előterében, a Cimicifuga racemosa (poloskavész) hatását érdemes egy másik gyógynövény erejével kiegészíteni, illetve fokozni. Ez pedig nem más, mint a depresszió ellenes hatásáról régóta jól ismert orbáncfű, mely ugyancsak hormonmentes, és kiválóan tolerálható.

kupperman-menopauza-index-diagram
Remifemin nő

Miért éppen a Remifemin Plus?

Miért éppen a Remifemin Plus?

A Remifeminnél 50%-kal magasabb iCR hatóanyag-tartalma és a hozzáadott orbáncfű-kivonat révén még hatásosabban csökkenti a hőhullámokat és az alvászavarokat, és a hangulatot is javítja. A Remifemin plus hatása sem hormonális mechanizmuson alapul, mivel hormonmentes, ezért a kezelőorvos javaslata alapján számos olyan esetben is alkalmazható, amikor a hormonkezelés ellenjavallt.

Az optimális eredmény eléréséhez a dózist a panaszok erősségétől függően lehet beállítani. A Remifemin Plus a páciensek legalább 85%-nál már 2-4 hét után enyhíti a változókori tüneteket. Komolyabb mellékhatástól nem kell tartani, ezért tartósan is szedhető. Bár a gyógyszer recept nélkül megvásárolható a patikában, a rendszeres kapcsolattartás a nőgyógyásszal panaszmentesség esetén is fontos azért, hogy sort lehessen keríteni a meghatározott időközönként elvégzendő szűrővizsgálatokra.

“Már hónapok óta levert voltam, könnyen elsírtam magam, és általában pocsék volt a hangulatom. Ez nemcsak nekem volt rossz, hanem a családom is nehezen viselte. A gyógyszertárban javasolta nekem egy kedves asszisztensnő a Remifemin Plus tablettát: azt mondta, hogy ez szokott segíteni a változókori lelki problémákon, mert orbáncfű is van benne. Igaza volt, hálás vagyok a tanácsért.”

Magdi, 50 éves

Eldöntöttem, hogy nem csinálok ügyet a klimaxból, hiszen nagyanyáink is túlélték valahogy ezt az időszakot, így nyilván én is túljutok majd rajta. Egyvalami azonban mégis váratlanul ért: a folyton „támadó” hőhullámok, meg amik már lelkileg is eléggé megviseltek. Erre már nem lehetett csak úgy rálegyinteni, főleg ha tehetek is ellenük. Nekem a hormonmentes Remifemin Plus hozott enyhülést.

Judit, 53 éves