27. Londonban sütök kalácsot!

Néhai nagymamám szerint, ha egy lány már megtanult palacsintát sütni és paprikás krumplit készíteni, ennyivel már férjhez is lehet adni. Hát, én is csak körülbelül ezeket az ételeket tudtam megfőzni, amikor annak idején férjhez mentem. A mai teljes konyhaművészetemet ezután szedtem össze: eleinte szakácskönyvekből, esetleg barátnők tanácsai alapján, aztán később az internet segítségével. Ma már szinte bármilyen fogást elkészítek, és persze nagyon szeretek is főzni.

A paprikás krumpli és a palacsinta persze nem kerülnek sorra mostanság, mivel mindkettő igencsak magas szénhidráttartalmú étel. Márpedig egy klimaxos nőnek (vagyis nekem) különösen ügyelnie kell a tápanyagbevitelre, elvégre ebben a korban, pontosabban ebben a hormonális állapotban megdöbbentően hízékony ám a női szervezet!

Néha-néha, az igazán különleges alkalmakra azért én is megsütök egy-egy fehérlisztes süteményt.  Például soha nem telt még el úgy a húsvét, hogy ne sütöttem volna finom, foszlós bélű kalácsot. Csakhogy a kislányom ezúttal biztosan nem fog hazajönni Londonból, és tudván, hogy egyedül leszek kénytelen tölteni az ünnepet, úgy gondoltam, most az egyszer kihagyom a húsvéti kalácssütést.

Londoni kalács

Ám amikor ezt a legutóbbi videóhívásunkkor elárultam a lányomnak, az én drága kicsikém ott a messzi idegenben csaknem sírva fakadt. Nagyon szereti a kalácsomat, és azt mondta, hogy akkor majd ő megsüti saját magának – csakhogy halvány fogalma sincs, hogyan fogjon hozzá! Mert hiába küldöm el neki a receptet, abból ő még nem fogja tudni az olyan finom részleteket, hogy meddig kell dagasztani, mikortól jó a tészta, hogyan kell kinéznie, ha szépen megkelt – és így tovább.

Úgyhogy azt találtuk ki, hogy mindketten megvesszük a hozzávalókat, összekapcsolódunk videón, és így fogunk együtt kalácsot sütni! A lányomnak semmi más dolga nem lesz, mint pontosan megismételni mindent, amit és ahogyan én mutatok neki, miközben végig szemmel tarthatja, hogyan kell kinéznie a tésztának.

Olyan lesz, mintha ott állnék mellette, és én is Londonban sütném a húsvéti kalácsot!  <3