26. Lásd meg a jót!

Sokan szenvedésnek, „börtönnek” élik meg, ha állandóan otthon kell lenniük. Ezért is döntöttem el, hogy márpedig én pozitívan fogok gondolkodni, és megpróbálom észrevenni még a rossz, avagy rossznak gondolt dolgokban is a jót!

Például soha ilyen szép tiszta nem volt még a lakásom, mint most. Hétvégén ugyanis alaposan kitakarítottam, és mert szép idő volt, még az ablakokat is megpucoltam. A szemközti házban hasonlóan gondolkodhatott egy korombéli nő, mert ő is lelkesen mosta az üveget. Átmosolyogtunk egymásra. Na, azelőtt ilyen nem volt! Mostanában viszont egyre jobban felértékelődnek még az ilyen aprócska „találkozások” is. Ezt is a „jó” dolgok közé lehet sorolni.

Lásd meg a jót

Javultak továbbá az emberi kapcsolataim. Elvégre amióta kénytelen vagyok elzárkózni a külvilágtól, elkezdtem tudatosabban figyelni rá, nehogy végképp elszigetelődjek mindenkitől. Sokkal több emberrel tartom a kapcsolatot telefonon vagy interneten, mint korábban. Nemrég felhívtam egy ezer éve nem látott ismerőst, aki szokatlanul nagy örömmel vette az érdeklődésemet. Igen, ez is feltűnt: mostanában senki se „rázza le” a másikat, mert mondjuk nem ér rá, hanem éppen hogy nagyon is értékeli, hogy valaki fontosnak találta, hogy váltson vele pár szót, érdeklődjön a hogyléte felől.

A lányommal is szorosabb lett a kapcsolatunk! Korábban is sokat videócseteltünk, de amióta ő is odahaza dolgozik, vele is sokkal gyakrabban hívjuk egymást – ami az anyai szívemet igazán boldogsággal tölti el.

Sári miatt aggódom csak egy kicsit. Neki mintha tényleg az agyára menne az otthoni lét, pedig ő még kutyát is sétáltat, naponta kétszer, amihez ugyebár mégis csak ki kell mozdulnia a négy fal közül. Ennek ellenére folyton panaszkodik, mennyire nem tud magával mit kezdeni. A közös online tornázás se villanyozta fel (igaz, ezt eddig még csak egyszer próbáltuk ki), velem ellentétben, aki azután, hogy átmozgattuk berozsdásodott tagjainkat, szinte újult erővel vetettem bele magam a házimunkába…!

Szerintem Sárnak is az orbáncfűre lenne szüksége. Mert bevallom, nekem minden bizonnyal az orbáncfű is segít, hogy továbbra is képes vagyok derűsen szemlélni a világot. Az orbáncfüvet a népi gyógyászatban nem véletlenül hívják a lélek napsugarának, elvégre ez egy természetes antidepresszáns hatású gyógynövény. Ma már tudományosan is igazolt, hogy a benne lévő növényi hatóanyag szabályozza az agyi neuronjaink működését, és ennek köszönhetően kiegyensúlyozottabbá, mondhatni „optimistábbá” teszi az embert.

Már mióta ajánlgatom Sárinak, hogy szedje ő is az én „klimax-gyógyszeremet”, amiben orbáncfű is van. Na, mindjárt felhívom, és kicsit rágom ezzel a fülét, hátha hajlandó végre kipróbálni, és belátni, hogy igazam van!