Klímavédelem és klimax

Ti hogy álltok a karácsonyi ajándékok csomagolásával? Mert én, jelentem, remekül! Ugyanis elhatároztam, hogy többé nem vásárolok semmilyen csomagolóanyagot. Annyit hallani-olvasni manapság a környezetvédelemről, a sok szép karácsonyi csomagolópapír és -szalag meg úgyis mind a kukában köt ki. Minek annyi szemetet „gyártani”, pláne hogy még pénzt is költsön rá az ember lánya? Ráadásul az elmúlt évek karácsonyain nagyon sokszor kaptam ajándékot papírtasakokban, ennek köszönhetően az egyik komódfiókom szinte dugig van szebbnél szebb ünnepi zacskókkal: miért ne lehetne ezeket „újrahasznosítani”? És mivel a megajándékozott később szintén felhasználhatja a csomagolást, várhatóan még jó ideig nem termelődik belőle szemét.

Valójában két dolgot újítottam az idei karácsony alkalmából: az újrafelhasználható csomagoláson túl még azt is kitaláltam, hogy minden ajándékozottam csakis egy, azaz egy darab ajándékot fog kapni. Nincs tehát „ajándéközön”, sőt a fölösleges hiábavalóságokat is száműztem: szó nem lehet ilyen-olyan mütyürkékről, semmire nem jó dísztárgyakról, amik előbb-utóbb úgyis egy sötét fiók mélyén végeznék. Eldöntöttem: az idén mindenki olyasmit kap tőlem, aminek gyakorlati hasznát is veszi, amire valóban szüksége van!

Nemrég hallottam, hogy van egy olyan mondás, hogy karácsonykor valakitől muszáj ruhát kapnunk ajándékba, máskülönben nem igazi az ünnep. Nem tudom, honnan ered az ötlet, mindenesetre rajtam nem fog múlni: a lányomnak egy elegáns nyakláncot – jó, ez nem szó szerint ruha, viszont „öltöztet”! –, anyukámnak meg egy szép pulóvert vettem. A munkahelyemen is lesz céges ajándékozás a héten, miután a hagyománynak megfelelően kihúztuk egymás neveit egy kalapból: tőlem a kézbesítő Béla bácsink kap majd egy vicces karácsonyi zoknit!

A korombéli barátnőimnek viszont nem ruhaneműket vettem, helyette igyekeztem „klimaxos”, mármint a klimax tüneteit enyhítő ajándékokat beszerezni. Egyiküknek például egy szemmaszkot az alvászavarai miatt, de speciális hűtőfunkcióval, ami állítólag a szem alatti karikák ellen is hatásos. A másiknak jógabérletet, hátha kiegyensúlyozottabb lesz tőle a lelke. De került még a kis papírtasakjaimba komplett aromaterápiás szett, valamint egy pihe-puha wellness-fürdőlepedő is.

Egyedül Sári ajándékával vagyok bajban, mert az övé annyira terjedelmes, amekkora papírzacskót égen-földön nem találok sehol, pláne nem karácsonyi kivitelben. Lehet, hogy ezt az egy meglepetést kénytelen leszek mégis valahogy becsomagolni? Sárinak ugyanis egy modern, „klimaxos hőhullám-elhárítót” vettem. Magyarul: egy hatalmas, szobai állóventillátort! 😁